7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land met veel natuurschoon. Er zijn 14 Nationale parken in Nieuw Zeeland.  Alle 14 Nationale parken zullen worden besproken op deze website. Hierbij het reisverslag van de eerste 7 Nationale parken in Nieuw Zeeland.

Van de steile kusten van Fiordland National Park tot de vulkanen van Tongariro NP. In elk park kun je prachtige wandelingen maken. Onderweg kom je bezienswaardigheden, planten en dieren tegen die je nergens anders ter wereld kunt zien. Zoek hieronder jouw favoriete park en lees er meer informatie.

1.Abel Tasman National Park

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

Abel Tasman is met 22.530 hectare het kleinste, maar wel één van de populairste parken van Nieuw-Zeeland. Per toeval ontdekte Abel Tasman in 1642 de kust waar vier zeelui zijn omgekomen door een misverstand met de Maori’s. Vanaf de heuveltoppen heb je een prachtig uitzicht over het turquoisegroen heldere water, baaien met de zandkleurige stranden, en met een beetje geluk kun je zelfs zeehonden spotten op de rotsen langs het water.

Watertaxi

Aangezien er geen autowegen door het Abel Tasman park leiden is het raadzaam om een watertaxi te boeken die u hiernaartoe brengt en vanaf dat punt kunt u terug lopen of kanoën. Ook kan de watertaxi u van een andere plek in het park ophalen. De watertaxi kunt u boeken in Kaiteriteri en Marahau.

Deze vaart u ook langs de ‘Apple Split Rock’. Dit is een bekende granieten rotsformatie die tussen Kaiteriteri en Marahau ligt. Met een beetje geluk kunt u hier ook pinguïns spotten. Houdt u er wel rekening mee dat u voldoende eten en te drinken meeneemt. In het park zijn namelijk geen mogelijkheden om eten en drinken te kopen. Aan de westkust en soms in het Abel Tasman National park, krijg je ook te maken met de sandfly. Deze komen vooral bij het water voor. Hier kun je je tegen weren door een flesje sandfly spray te kopen en je elk uur opnieuw in te smeren.

Ook is het raadzaam om sandfly-spray te kopen als u het park in gaat. Deze zijn veel te vinden aan de westkust van Nieuw-Zeeland en kunnen ook in Abel Tasman opduiken. De Abel Tasman Coast Track is de bekendste wandeling en één van de 9 Great Walks van Nieuw-Zeeland. Deze is 51km en verspreid over 3-5 dagen waar je in campings en DOC-hutten verblijft.

2. Arthur’s Pass

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

De Arthur’s Pass is met 114.394 hectare het op 5 na grootste park van Nieuw-Zeeland. In 1929 werd het park opgericht. Er loopt een autosnelweg dwars door de Arthur’s Pass heen die ‘Highway 73’ heet. Met 16 bergtoppen, die hoger dan 2.000 meter zijn, is dit een populaire ski-bestemming. De hoogste top is de Mt. Rolleston met 2.271 meter. Naast het skiën kun je hier ook prima vissen, klimmen en vooral wandelen. Buiten de vele hoge bergpieken staat de Arthur’s Pass ook bekend om haar vele bijzondere planten- en diersoorten die je in sommige wandelingen kunt tegenkomen.

Wandelen in de Arthur’s Pass

De ‘Bealey Valley Track’ is een aanrader en duurt ongeveer 4 uur. Deze wandeling begint aan de voet van de Mt. Rolleston waar u over de Bealey rivier wandelt en biedt u schitterende uitzichten op deze hoogste bergtop van de Arthur’s Pass. Een andere aanrader is een kortere wandeling van ongeveer een halfuur, de ‘Dobson Nature Walk’. Dit is een eenvoudige wandeling waarbij u de vele bijzondere plantensoorten die deze Pass heeft kunt aanschouwen. Een laatste wandeling die zeker de moeite waard is heet de ‘Devils Punchbowl Waterfall’. Heen en terug bent u een uur kwijt. Deze wandeling leidt u naar een spectaculaire waterval van maar liefst 131 meter hoog.

Tranzalpine-trein

De Tranzalpine-trein rijd door de Arthur’s Pass van Christchurch naar Greymouth en andersom. Dit wordt gezien als één van de mooiste treinreizen ter wereld.Onderweg krijgt u prachtige uitzichten te zien van diepe kloven met kolkende rivieren en gigantische ijzeren bruggen. Maar de berguitzichten met besneeuwde toppen die bedekt zijn door kleurrijke lupines is nog het meest spectaculair. Op het hoogste punt van de treinreis (920 meter) is een tussenstop waar je prachtige foto’s kunt maken. Tussen Greymouth en de Arthur’s Pass rijd je door het regenwoud heen.

3. Egmont

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

Egmont is met 33.534 hectare het op 3 na kleinste park van Nieuw-Zeeland. In 1900 werd het park opgericht. De Mt. Taranaki is met haar 2.518 meter hoogte de hoogste vulkaan en geeft met haar besneeuwde top een magnifiek uitzicht. De Mt. Taranaki is ongeveer 120.000 jaar oud en had in 1775 haar laatste uitbarsting. Volgens de geologen is de Mt. Taranaki uitgedoofd, echter is de algemene opvatting dat hij slaapt.

Egmont is één van de natste gebieden van Nieuw-Zeeland waar jaarlijks ongeveer 7.000 mm regen valt. Daarentegen heb je mooie zomers waar je vaak langere perioden met mooi weer hebt, alhoewel dit wel plotseling kan omslaan. Door dit klimaat heb je hier een mooie natuur met mooie planten en bomen. De kiwi – het nationale symbool van Nieuw-Zeeland – leeft hier ook.

Beklimming Mt. Taranaki

De Mt. Taranaki is de meest beklommen berg van Nieuw-Zeeland. Deze kan ook door ongetrainde wandelaars beklommen worden. Binnen een dag kun je vanuit het North Egmont Visitor Centre de top beklimmen. Eerst wandel je door bossen met boomvarens en mossen. Nadat je de boomgrens bereikt, is de besneeuwde top van de Mt. Taranaki zichtbaar. Eenmaal op de top en het is helder weer, heb je een schitterend uitzicht over landelijk Nieuw-Zeeland aangezien de Mt. Taranaki geïsoleerd ligt van de andere bergen. Neem wel voldoende eten en drinken voor onderweg mee. Regenkleding en warme kleding is ook een absolute must aangezien het weer plotseling kan omslaan.

Een ervaren klimmer kan de top ook beklimmen via het Dawson Falls Visitor Centre. Hier begint het ijs lager waar je een bepaalde techniek voor nodig hebt. Het is ook mogelijk om een meerdaagse wandelroute te doen waarbij je in hutten kunt overnachten. Zorg dan van tevoren van een hut-ticket zodat je zeker van een slaapplaats bent.

Als je de beklimming van de Mt. Taranaki te zwaar vindt, zijn er in de bush met 300 km aan wandelpaden ook schitterende routes. Hier kun je genieten van de unieke planten- , boom- en vogelsoorten die dit gebied heeft. Met 300 km aan wandelpaden is hier voor ieder wat wils.

4. Fiordland

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

Fiordland is met 1.257.000 hectare het grootste en één van de mooiste parken van Nieuw-Zeeland. In 1952 is het park opgericht. Vanwege het prachtige landschap, flora en fauna staat Fiordland National Park op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO. Jaarlijks valt hier zo’n 7 meter regen. Naast de fjorden en prachtige uitzichtpunten op de bergen en rotsen bevinden zich hier dan ook veel watervallen, bruisende rivieren en meren.

De Sutherland Falls is met 581 meter de hoogste waterval van Nieuw-Zeeland. Dit is een van de hoogtepunten van de ‘Milford Track’, en ligt zo’n 23 kilometer van de autoweg. De Kea, pinguïns, zeehonden, rode herten, hermelijnen en wapiti’s zijn hier ook te vinden. Helaas bevinden de zandvliegen zich hier ook. Zorg er dus voor dat je genoeg spray meeneemt tijdens de wandelingen.

Milford Sound en Doubtful Sound

Milford Sound en Doubtful Sound zijn één van de mooiste fjorden ter wereld. Met 420 bij 40 kilometer is Doubtful Sound het grootste fjord van het zuidereiland die tien keer zo groot is als Milford Sound. Een boottrip op de Milford Sound of Doubtful Sound is een ‘must do’ in deze regio. Je staat verstelt van al het pracht wat deze reis je te bieden hebben. Fjorden met besneeuwde toppen, zeehonden, watervallen tot wel meer dan 150 meter hoog en bij de Milford Sound vaar je langs de Mitre Peak (1.692 meter). Dit is de meest gefotografeerde bergtop van Nieuw-Zeeland. Houd je meer van rust, dan is Doubtful Sound een perfecte optie. Door de moeilijke bereikbaarheid is dit fjord minder toeristisch en kun je genieten van de stilte die in ‘The Sound of Silence’ heerst, de bijnaam van Doubtful Sound. Bovendien heb je hier een grote kans op het zien van dolfijnen.

Te Anau – Milford highway 94

De 60 kilometer lange weg van Te Anau naar Milford is de enige autoweg in Fiordland. Langs deze weg bevinden zich veel bezienswaardigheden, die je met korte of lange wandelingen kunt bereiken. De ‘Lake Marian Falls’, ‘Nature Walk’ en ‘Chasm’ wandeling zijn enkele wandelingetjes van minder dan een half uur die zeker de moeite waard zijn. Bij de ‘Chasm’ wandeling zie je bijzondere rotsformaties in een rivier en bij de ‘Nature Walk’ loop je door het groene mos en bomen op vlak terrein.

De ‘Key Summit’ is een wandeling van 3 uur waar je al kronkelend naar een adembenemend uitzichtpunt loopt bij een meertje op de fjorden. Bij een wandeling van zo’n 3 uur kun je de Earland Falls van maar liefst 174 meter hoogte aanschouwen. Onderweg hiernaartoe loop je door bossen en langs kleine watervallen.

Voor de ervaren wandelaars is de ‘Gertrude Saddle Route’ die 4-6 uur duurt een schitterende route. ’S Winters wordt deze tocht niet aanbevolen vanwege het grote lawinegevaar. Na de oversteek van de ‘Gertrude Saddle’ en het steile watervalgebied is het een steil en technisch parcours waar enige ervaring vereist is. Bovenop aangekomen heb je een schitterend uitzicht op een deel van de Milford Sound vallei en de Mitre Peak.

Verder zijn in deze regio ook 3 van de 9 ‘great walks’ die Nieuw-Zeeland rijk is. Namelijk de ‘Routeburn Track’ van 39 kilometer, de ‘Kepler Track’ van 65 kilometer en de meest populaire en mooiste wandeling ter wereld, dat is de ‘Milford Track’ die 55 kilometer lang is. Allen verspreid over 3-5 dagen.

Kampeer- en brandstoftips

Op weg naar Milford zijn er 8 kampeerplekken beschikbaar, waar ook een beperkt aantal campers/auto’s kunnen staan. Houd hier rekening mee. Zoek op tijd een plekje. Tevens zijn dit allemaal DOC-plekken wat inhoud dat er geen gas, elektriciteit en douches aanwezig zijn. Tank ook de auto/camper vol in Te Anau. Op de weg naar Milford zijn namelijk geen benzinestations.

5. Kahurangi

Het Kahurangi park is opgericht in 1996 en is het op één na grootste park van Nieuw-Zeeland met 452.002 hectare. Omdat het Kahurangi park wat afgelegen ligt in Nieuw-Zeeland is dit geen toeristische plek. Met meer dan 570 kilometer aan wandelpaden kun je dit park het best verkennen te voet. Het Kahurangi park kenmerkt zich als een ruig gebied met vele rivieren, hoge plateaus waar bijzondere bergplanten groeien, een rijk dierenleven en een kust met veel oerwoud. 50% van alle plantensoorten in Nieuw-Zeeland zijn hier te vinden.

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

Tevens zijn hier de oudste gesteenten, vreemdste planten en zeldzaamste vogels te vinden. In de zomer kan het erg warm zijn in het park. Een zonnebril en hoed zijn tijdens het wandelen aanbevolen, helaas geld ook dat hier veel zandvliegen zijn.

Kalksteenbaaien van Oparara

Een smalle onverharde weg – niet begaanbaar voor bussen en campers – leidt naar Oparara Basin. Vanaf hier heb je een wandeling langs de rivier Oparara die uitkomt bij de Oparara Arch. Hier vind je een indrukwekkende kalksteenformatie van 200 meter lang, 47 meter breed en 37 meter hoog.

Honeycomb Hill Cave

Net als de kalksteenbaaien is de Honeycomb Hill Cave alleen via een onverharde weg te bereiken. Deze grot van 13,7 kilometer lang en 70 ingangen mag alleen met een gids begaan worden. Meer dan 50 dode diersoorten zijn te vinden in deze grot die door gloeiwormen worden verlicht.

Wandelen in Kahurangi

De meeste mensen komen af op de ‘Heaphy Track’ die deel uitmaakt van de 9 Great Walks. Deze tocht duurt 4-6 dagen waarbij je een afstand van 78 kilometer moet overbruggen. Deze tocht kan ook op de MTB worden gedaan. Buiten deze ‘Heaphy Track’ zijn er ook veel andere mooie korte wandelingen. Kajakken en raften zijn andere populaire attracties in het Kahurangi park.

6. Mount Aspiring

Het Mount Aspiring park is met 355.543 hectare het op twee na grootste park van Nieuw-Zeeland en is in 1964 opgericht. Het park maakt onderdeel uit van ‘Te Wahipounamu’, het zuidwestelijke deel van Nieuw-Zeeland dat UNESCO heeft uitgeroepen tot behoudenswaardig gebied. De Haast Pass is de enige weg die dwars door het Mt. Aspiring park leidt. Dit is een schitterende weg naar Wanaka, waar je op veel punten kunt stoppen voor korte wandelingen. Hier kun je wandelen naar uitzichtpunten over de bergtoppen van het Mt. Aspiring park, rivieren, bergmeren en enkele schitterende watervallen die allen de moeite waard zijn om te bezoeken.

Je hebt hier en daar ook parkeerplaatsen waar je kunt picknicken, met uitzicht over het Mt. Aspiring Park die geweldig is. Een diepe vallei onder je, en om je heen allemaal hoge bergtoppen, de ene met sneeuw en de andere rotsachtig. De Haast Pass is na 18:00 verboden in te rijden met de auto/camper. Houd daar rekening mee. Op de Haast Pass heb je ook een prachtige DOC-camping met uitzicht op de bergtoppen.

Blue Pools

De Blue Pools is één van de vele mooie wandelingen in het Mount Aspiring park. Hier loop je in 40 minuten heen en terug naar een helder blauwe waterrivier waar bruine forellen rond zwemmen. Vergeet niet de zandvliegenspray mee te nemen !

Rob Roy-gletsjer

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

Als je van klimmen en bergen houdt is de Rob Roy-gletsjer wat voor jou. Over een schommelende hangbrug loop je over de rivier die de West Matukitiku heet. Door een kleine kloof klim je, in een dicht begroeid regenwoud, omhoog. Onderweg zal je je in het spectaculaire berglandschap vergapen aan gletsjers, watervallen, sneeuwvelden en steile rotswanden. Boven de boomgrens zie je de Rob Roy-gletsjer (2.606 meter) liggen. Lawines zijn hier geen zeldzaamheid. Vanaf de uitkijkplatforms zijn ook hoge watervallen te zien. Deze wandeling neemt zo’n 3-4 uur in beslag plus een 2 uur lange rit vanaf Wanaka.

7. Mount Cook

Het Mount Cook park is met 70.696 hectare het op vier na kleinste park van Nieuw-Zeeland en is in 1953 opgericht. Het park is vernoemd naar de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, de Mt. Cook (3.764 meter), waarvan de witte top boven alle andere toppen uittorent. In dit park bevinden zich de hoogste bergpieken en grootste gletsjers van het land. 23 bergpieken steken boven de 3.000 meter uit. 40% van het park bestaat uit gletsjers, waarvan de Tasmangletsjer de bekendste is.

Tasmangletsjer

7 Nationale parken in Nieuw Zeeland

Kajakken, varen, mountainbiken, wandelen, skiën of landen op de Tasmangletsjer. Het kan hier allemaal. Met een gids passeer je in een kajak kleine ijsbergen, die in het 40 meter diepe meer ronddrijven. Als je weer uitstapt en over het meer uitkijkt zie je het prachtige turquoisekleurige water. Samen met Alaska is dit de enige plek ter wereld waar je op een gletsjermeer kunt rondvaren. Met een skivliegtuig kun je landen op de 28 kilometer lengte gletsjer, die daarmee de langste van het land is. Je kijkt uit op een 50 meter hoge grijsblauwe ijsmuur in een helder blauw meer. Tot slot kun je onder begeleiding van een gids in een rubberboot varen tussen talloze ijsbergen die hier ronddrijven op het gletsjermeer.

Beklimming Mt. Cook

Als je van een beetje uitdaging houd kun je de Mt. Cook beklimmen. Echter heb je door de wisselende weersomstandigheden, extreme kou en kans op vallende stenen wel de nodige klimervaring nodig. Tevens moet je over een uitstekende conditie beschikken en goedkoop is het ook niet. Indien je voldoet aan deze voorwaarden is dit zeker de moeite waard. Onderweg heb je uitzicht op het Mt. Cook National Park en de Tasmangletsjer.

Verder heb je hier een groot en prachtig bergmeer – Lake Pukaki – om te bezichtigen waar je een schitterend uitzicht hebt en met mooi weer de bergen ziet spiegelen in het meer. Als ervaren skiër kun je op verschillende locaties in het park worden gedropt en ondertussen van de magnifieke uitzichten om je heen genieten. Houd je van een mooie sterrenhemel? Door de donkere lucht ’s nachts zie je in het Mt. Cook park de mooiste sterrenhemel.

 

Vergelijk hier direct alle reizen naar Nieuw-Zeeland

 

 

Nieuw-Zeeland is leuk in combinatie met een rondreis op Tasmanië

nz