Grote kans dat jouw koffer bij terugkeer van een vakantie naar Cuba vol zit met de beroemde Cubaanse sigaren en Cubaanse rum. Sigaren en rum zijn namelijk hét souvenir van Cuba en staan op het verlanglijstje van menig achtergebleven familielid. Let je wel op dat je alles bij de Nederlandse douane aangeeft? Je mag namelijk maar één liter sterke drank belastingvrij invoeren. Hè, wat flauw. Dan moet je er op reis maar extra van genieten. In dit artikel lees je over de geschiedenis en kenmerken van de Cubaanse sigaren en de Cubaanse rum.
De beste sigaren ter wereld
Als je het de Cubanen vraagt, zullen zij zeggen dat de Cubaanse sigaren de beste ter wereld zijn. Als je het aan de internationale sigarenkenners vraagt, bevestigen ze die claim. De Cubaanse sigaar ziet er niet alleen spectaculair uit maar is ook erg lekker. In Cuba worden jaarlijks bijna 200 miljoen sigaren geproduceerd. In de provincies Havana, Granma, Guantánamo, Santiago de Cuba, Havana en Pinar del Rio wordt veel tabak verbouwd.
De laatst genoemde provincie staat bekend als de ‘tabaksprovincie’ van Cuba. Als je graag met eigen ogen ziet hoe zo’n sigaar (met de hand) gerold wordt, is een bezoek aan de sigarenfabriek Francisco Donatien een echte aanrader. De medewerkers in deze fabriek mogen tijdens hun werk gewoon sigaren roken. Zo veel als ze willen. Van een rookverbod hebben ze daar nog nooit gehoord.
Wat was het favoriete sigarenmerk van Fidel Castro (voordat hij stopte met roken)?
Cuba kent diverse uitstekende sigarenmerken. De grote leider Fidel Castro prefereerde het merk Cohiba. Deze Cohiba-sigaren werden destijds zelfs alleen voor hem én de bevriende staatshoofden geproduceerd. Tegenwoordig kan ook het gewone volk een Cohiba-sigaar roken. Er hangt echter wel nog steeds een exclusief prijskaartje aan.
Andere bekende Cubaanse sigarenmerken zijn onder andere Guantanamera, Romeo y Julieta, Montecristo en Bolivar. Na een internationale campagne van de World Health Organization besloot Fidel Castro te stoppen met roken. Zijn besluit heeft echter geen invloed gehad op de populariteit van Cubaanse sigaren – die blijft onverminderd groot.
Waar koop je Cubaanse sigaren?
Naast een grote diversiteit aan kwaliteitsmerken, zijn er ook sigaren van mindere kwaliteit op de markt. Om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt, kun je het beste sigaren kopen bij de officiële verkooppunten. Als je sigaren op straat koopt, let dan goed op dat de sigarendoos verzegeld is. Als niet alle sigaren in de doos dezelfde kleur, geur en tint hebben is er waarschijnlijk ook iets mis. Een goede sigaar valt niet uit elkaar als je hem door je vingers laat rollen. En tot slot zou de sigaar niet droog aan moeten voelen. Je wordt echter niet ziek van het roken van een ‘nepsigaar’, het is alleen zonde van je geld.
Waarom staat Cuba bekend om zijn rum?
In Cuba wordt enorm veel suikerriet verbouwd. Suikerriet is het belangrijkste ingrediënt van Rum. Daarom is rum het nationale drankje van Cuba geworden. De meeste Cubanen houden ervan om hun Rum puur te drinken. Als dat te sterk voor je is, kan je natuurlijk ook een Cuba Libre nemen. Dat is een mixdrank bestaande uit rum en cola.
Rum werd in de 16e eeuw uitgevonden door de Spaanse kolonisten in Cuba. Totdat Don Facundo Bacardí Massó halverwege de 19e eeuw zijn eerste destilleerderij op Cuba opende, stond rum nogal slecht bekend. Het was een goedkope drank die vooral gedronken werd door slaven en piraten.
Bacardí heeft het imago van rum echter omgetoverd in een ware luxe drank die overal ter wereld in veel cafés en clubs geschonken wordt. Tijdens de Cubaanse revolutie in de jaren zestig van de vorige eeuw wilde de Cubaanse regering het bedrijf van Bacardí nationaliseren. Daar stak de familie een stokje voor: ze verhuisden naar de Bahama’s. Sindsdien is Hava Club het grootste rum-merk van Cuba.
De Cuba reisspecialisten