blog

Peru,het land van de Machu Picchu en de Inca’s

Machu Picchu

Peru is een land dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis en adembenemende landschappen. Het land, gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika, heeft veel te bieden aan reizigers die op zoek zijn naar avontuur, cultuur en geschiedenis. Een van de meest fascinerende aspecten van Peru is de erfenis van de Inca’s, een oude beschaving die hier ooit floreerde. Een hoogtepunt van een bezoek aan Peru is dan ook een bezoek aan de beroemde Machu Picchu, een oude Inca stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De betoverende Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu is zonder twijfel een van de meest adembenemende archeologische vindplaatsen ter wereld. Deze oude stad, gebouwd op een bergtop op een hoogte van bijna 2500 meter, is een meesterwerk van Inca architectuur. De gebouwen zijn zorgvuldig geconstrueerd met behulp van enorme stenen blokken die naadloos in elkaar passen, zonder gebruik van cement. De locatie van Machu Picchu, hoog boven de omliggende vallei, zorgt voor spectaculaire uitzichten en een onvergetelijke ervaring. Het is niet verwonderlijk dat Machu Picchu door velen wordt beschouwd als het hoogtepunt van een bezoek aan Peru.

De erfenis van de Inca’s

Inca's

De Inca’s waren een machtige beschaving die van de 13e tot de 16e eeuw over een groot deel van Zuid-Amerika heerste. Ze bouwden indrukwekkende steden, wegen en andere structuren die nog steeds bewondering oproepen. Een van de bekendste Inca sites is Machu Picchu, een stad op een bergtop in de Andes. Omringd door steile hellingen en bergtoppen, was deze stad zorgvuldig verborgen voor de buitenwereld en werd pas in 1911 herontdekt. Vandaag de dag trekt Machu Picchu jaarlijks duizenden avonturiers aan die de verborgen schatten van de Inca’s willen ontdekken.

Andere hoogtepunten van Peru

Lima

Peru heeft niet alleen Machu Picchu te bieden. Het land herbergt ook vele andere fascinerende archeologische vindplaatsen, zoals de Nazca-lijnen, mysterieuze geometrische figuren die in de woestijn zijn getekend en alleen vanuit de lucht volledig zichtbaar zijn. Daarnaast kunt u genieten van de levendige koloniale architectuur van steden als Lima en Cusco, de culturele hoofdstad van Peru.

Het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld, biedt prachtige uitzichten en een kijkje in de traditionele levensstijl van de inheemse bevolking. En voor natuurliefhebbers is er het Amazone regenwoud, een enorm ecosysteem dat wordt beschermd door nationale parken en reservaten. Hier kunt u genieten van spectaculaire flora en fauna, zoals exotische vogels, kleurrijke vlinders en unieke plantensoorten.

Een blik op de geschiedenis van de Nazca lijnen

nazca lijnen

De Nazca lijnen zijn een complex van geogliefen in de Nazca woestijn in Peru. Deze mysterieuze tekeningen, die bestaan uit honderden geometrische en figuurlijke vormen, zijn pas in de jaren 1920 ontdekt. Sindsdien hebben ze wetenschappers en archeologen verbaasd en intrigeert het ook reizigers van over de hele wereld. Met een geschiedenis die teruggaat tot 500 v.Chr., roepen de Nazca lijnen nog steeds veel vragen op.

Een vogelperspectief

Wat de Nazca lijnen vooral opvallend maakt, is hun enorme schaal en precisie. Vanaf de grond zijn ze nauwelijks zichtbaar, maar vanuit de lucht vormen ze indrukwekkende patronen en figuren. Deze geogliefen variëren in grootte van enkele meters tot enkele kilometers, en sommige complexen strekken zich uit over een oppervlakte van wel 500 vierkante kilometer. Om de Nazca lijnen in al hun glorie te kunnen bewonderen, is het dus aan te raden om een rondvlucht te maken over het gebied.

De betekenis en het doel van de lijnen

Nazca lijnen

Hoewel er veel speculatie is over de betekenis en het doel van de Nazca lijnen, is er nog steeds geen consensus onder experts. Sommigen geloven dat ze een astronomische betekenis hebben en gebruikt werden voor religieuze rituelen. Anderen suggereren dat ze een soort kaart waren om natuurlijke bronnen, zoals waterbronnen, te lokaliseren. Wat hun ware doel ook was, de Nazcalijnen blijven fascineren en intrigeren.

De beste tijd om de Nazca lijnen te bezoeken

Het bezoeken van de Nazca lijnen kan het hele jaar door, maar de beste tijd is van april tot oktober. Tijdens deze maanden schijnt de zon helder, waardoor de lijnen beter zichtbaar zijn. Bovendien is het weer in deze periode ook aangenaam, met gematigde temperaturen en weinig neerslag. Vergeet echter niet om vroegtijdig je rondvlucht te boeken, aangezien deze populaire attractie snel volgeboekt kan zijn.

Proef de smaak van de Peruaanse keuken

Ceviche:de trots van Peru

Ceviche

Een van de meest iconische gerechten van Peru is Ceviche. Dit is een heerlijk fris gerecht, gemaakt van rauwe vis of schaal- en schelpdieren, gemarineerd in citrussap. De zuren in het citrussap “koken” de vis, waardoor het een unieke textuur en smaak krijgt. Ceviche wordt vaak geserveerd met uien, maïs, zoete aardappel en koriander. Het is een explosie van smaken die je smaakpapillen zal verrassen.

Pisco:de nationale trots van Peru

Naast Ceviche heeft Peru nog een nationale trots:pisco. Pisco is een sterke drank, gemaakt van druiven, die het nationale drankje van Peru is geworden. Het wordt vaak gebruikt in cocktails, zoals de beroemde Pisco Sour. Deze verfrissende cocktail combineert pisco, limoensap, suikersiroop en eiwit tot een heerlijk drankje dat je zeker moet proberen tijdens je culinaire reis door Peru.

De mysterieuze Amazone:een culinair paradijs

De Amazone is een van de meest mysterieuze en diverse regio’s ter wereld. Het is ook een paradijs voor liefhebbers van exotisch eten. In de Amazone vind je een overvloed aan verse vis, exotische vruchten en wilde dieren die in de lokale keuken worden verwerkt.

Junglevruchten: exotische smaken

Een van de hoogtepunten van de Peruaanse Amazone is de verscheidenheid aan exotische vruchten. Van de zoete en sappige Camu Camu tot de romige Aguaje, je zult versteld staan van de smaken die je hier kunt ontdekken. Deze vruchten worden vaak gebruikt in sappen, ijs en desserts, en voegen een ongeëvenaarde smaak toe aan je culinaire ervaring.

Vis uit de rivier:een unieke delicatesse

De rivieren van de Amazone zijn de thuisbasis van een overvloed aan vissoorten die je nergens anders ter wereld zult vinden. Probeer eens de “Paiche”, een reuzenvis die bekend staat om zijn delicate en smaakvolle vlees. Ook de “Tucunaré”, een zoetwatervis met een stevige textuur, is een absolute aanrader. Geniet van deze unieke delicatessen terwijl je de prachtige natuur van de Amazone verkent.

Lima:de culinaire hoofdstad van Peru

Lima

Het culinaire avontuur in Peru is niet compleet zonder een bezoek aan Lima, de culinaire hoofdstad van het land. Hier vind je een overvloed aan restaurants, variërend van straatkraampjes tot bekroonde eetgelegenheden, waar je kunt genieten van de beste gerechten die Peru te bieden heeft.

Nikkei:een fusie van Peru en Japan

Een van de meest opvallende culinaire trends in Lima is de “Nikkei” keuken, een perfecte combinatie van Peruaanse en Japanse gerechten. Deze fusion keuken ontstond in de jaren 1900, toen een grote groep Japanse immigranten naar Peru kwam. Probeer gerechten zoals “Tiradito”, een mix tussen Ceviche en Sashimi, of “Nikkei Sushi”, sushi met een Peruaanse twist. Je zult versteld staan van de verfijnde smaken die deze keuken te bieden heeft.

Streetfood:proef de lokale smaken

Als je op zoek bent naar authentieke smaken, moet je zeker een bezoek brengen aan de vele straatkraampjes van Lima. Hier vind je een overvloed aan heerlijke gerechten, zoals “Anticuchos” (gemarineerde vleesspiesjes), “Pan con chicharrón” (broodje met gefrituurde varkensvlees) en “Ceviche de conchas negras” (Ceviche met zwarte schelpdieren). Neem de tijd om de verschillende smaken te proeven en te genieten van de levendige sfeer van Lima.

Peru is een ware culinaire bestemming en een must-visit voor fijnproevers. Van Ceviche tot Pisco, van exotische vruchten tot fusion gerechten, je zult versteld staan van de diversiteit en kwaliteit van de Peruaanse keuken. Dompel jezelf onder in de smaken van Peru en ervaar een culinaire reis als geen ander.

Ga Peru ontdekken

Colca Canyon

Of u nu een avontuurlijke reiziger, een geschiedenisfanaat of gewoon een natuurliefhebber bent, Peru heeft voor elk wat wils. Het land biedt onvergetelijke ervaringen, adembenemende landschappen en een diepgaande kennismaking met de rijke geschiedenis en cultuur van de Inca’s. Een bezoek aan Peru is als een reis terug in de tijd, waar u kunt genieten van de prachtige overblijfselen van een verloren beschaving en de natuurlijke schoonheid van dit fascinerende land. Zeker voor natuurliefhebbers biedt Peru vele mogelijkheden, zoals de Colca Canyon en de Inca duinen. Er is voor elk wat wils in dit diverse en fascinerende land.

Reisorganisaties voor Peru:

 

ook fantastisch