Terwijl sommige Europeanen zwelgen in haute couture en haute cuisine, genieten de Denen van wat zij beschouwen als het toppunt van verfijning: hygge. Gedefinieerd als “comfort” of “knusheid”, is hygge een waarde die overal in Kopenhagen terug te vinden is, van de kunstig gerestaureerde antieke meubels tot de stevige maaltijden die in traditionele Deense restaurants geserveerd worden.
Kwaliteit van leven is een gegeven: De Denen zijn immers vaak uitgeroepen tot de gelukkigste mensen ter wereld. Dus ga je gang, ervaar het leven zoals de Denen dat doen: spring op de fiets en maak een tocht door Indre By, bezoek de krakers in Christiania, smul van een Deens gebakje in Vesterbro of dwaal gewoon wat rond en zie zelf waarom dit een van de meest leefbare steden van Europa is.
Toeristen worden over het algemeen om drie redenen naar Kopenhagen getrokken: om te stoeien in de Tivoli Tuinen, om een bezoek te brengen aan het beeld van de Kleine Zeemeermin en om te winkelen voor antiek langs Strøget. Maar de pret houdt daar niet op. Hoewel veel van de beste musea, parken en koninklijke paleizen van de stad in of rond Indre By liggen, moet je niet bang zijn om uit te wijken. Je kunt galerie-hoppen in Vesterbro’s Meatpacking District, bier proeven bij Frederiksberg Have en voetbal kijken in Telia Parken in Østerbro. Doe het gewoon rustig aan; dat is de Deense manier.
3 redenen om naar Kopenhagen te gaan.
Buiten de traditionele toeristische must-sees – Tivoli Gardens, De Kleine Zeemeermin en Strøget – heeft Kopenhagen heel wat te bieden. De stad is bezaaid met paleizen (vooral het schitterende Rosenborg kasteel en Christiansborg paleis), topmusea en parken die bezoekers uit de hele wereld trekken. Neem ook de tijd om de geplaveide straten en antiekwinkels van het historische Indre By te verkennen. En als je tijd hebt, neem je de trein naar Helsingør om kasteel Kronborg te zien, het decor van Shakespeare’s “Hamlet”.
1. Nyhavn
Dit bruisende gebied, gelegen in de centrale Indre By wijk, diende ooit als handelshaven van Kopenhagen. Tegenwoordig vind je er een keur aan eethuisjes in de gerestaureerde huizen, waarvan sommige aan het eind van de jaren 1600 gebouwd werden. In Nyhavn woonden vroeger zelfs enkele beroemde kunstenaars en schrijvers, waaronder Heinrich Gustav Ferdinand Holm (een schilder en graveur die vooral bekend is om zijn Kopenhagense voorstellingen) en Hans Christian Andersen (die sprookjes als “De kleine zeemeermin” en “Het lelijke eendje” pende.
Eerdere bezoekers vonden het heerlijk om in Nyhavn iets te drinken of te eten, hoewel sommigen waarschuwden dat de prijzen hier hoog zijn. Bovendien waren verschillende enthousiast over het Copenhagen Jazz Festival, dat elk jaar in juli in Nyhavn plaatsvindt. Veel eerdere reizigers raadden ook aan zich in te schrijven voor een van de rondvaarten door de omgeving met Stromma Denmark of Netto-Badene.
De rondleidingen van beide maatschappijen zijn in het Engels beschikbaar, duren ongeveer een uur en vertrekken dagelijks vanuit Nyhavn. De rondleidingen van Stromma Danmark kosten 80 Deense kronen (ongeveer $ 13) voor volwassenen en 40 kronen (ongeveer $ 6,50) voor kinderen van 6 tot 15 jaar, terwijl de rondleidingen van Netto-Badene je 8 euro (ongeveer $ 10) per volwassene en 3 euro (minder dan $ 4) voor elk kind kosten.
Nyhavn zelf is 24 uur per dag gratis te bezoeken. Je kunt de wijk bereiken met de metro (via station Kongens Nytorv), de bus (route nr. 66 is het meest rechtstreeks) of te voet vanaf topattracties als paleis Christiansborg, het Nationaal Museum van Denemarken en de Ronde Toren. Meer informatie vind je op de officiële website van Nyhavn.
2. Kopenhagen Wandeltochten
De relatief kleine omvang van Kopenhagen en de concentratie van opmerkelijke bezienswaardigheden in het centrale Indre By district maken het gemakkelijk de stad te voet te verkennen. De beschikbare wandeltochten variëren van op eten gerichte ervaringen met proeverijen tot op muziek gerichte opties met stops bij jazzpodia en traditionele wandelingen die in de geschiedenis van de stad duiken.
Standaard wandeltochten (die historische achtergrond geven over attracties als de Tivoli Tuinen en het Christiansborg Paleis) zijn meestal gratis om aan deel te nemen en duren twee-en-een-half tot drie uur. De aanvangstijden van de rondleidingen variëren per operator. Voor vriendelijke, goed geïnformeerde gidsen raden reizigers aan in te tekenen op een gratis wandeling met SANDEMANs NEW Europe – Copenhagen of Copenhagen Free Walking Tours.
Bezoekers bevelen ook Foods of Copenhagen’s culinaire wandeling ten zeerste aan, met als hoogtepunten de “verbazingwekkende” proeverijen en de informatieve gidsen. Tijdens deze vier uur durende rondleiding kun je onder meer Deense kazen, flødebolle (met chocolade bedekte schuimpjes en wafeltjes) en aquavit (een kruidige sterke drank die in de Scandinavische landen wordt gemaakt) proberen. De tocht begint in Indre By – hoewel je meestal in de wijk Nørrebro verblijft – en kost 120 euro (ongeveer $147,50) per persoon.
De meeste wandeltochten beginnen buiten een herkenbare bezienswaardigheid, zoals de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Amalienborg Paleis. Sommige bedrijven bieden op bepaalde dagen geen rondleidingen aan, dus plan je reisroute dienovereenkomstig. Kijk voor meer rondleiding suggesties op Wonderful Copenhagen’s wandeltochten pagina.
3. Kasteel van Kronborg (Kronborg Castle)
Hoewel je 32 mijl ten noorden van Kopenhagen moet trekken om kasteel Kronborg te bereiken, mag je dit op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatste bouwwerk in Helsingør niet missen. Dit kasteel in renaissancestijl, gebouwd in 1574, speelde een strategische rol in de Deense politiek en handel dankzij zijn ligging bij de Sontrechten. Het pand diende ook beroemd als decor voor Shakespeare’s “Hamlet”. Unieke kenmerken die je hier vindt zijn onder meer een 197 voet lange balzaal, een collectie 16de-eeuwse wandtapijten en de kazematten, ondergrondse gangen die vroeger gebruikt werden om soldaten en paarden tijdens oorlogen te beschermen.
Geschiedenisfanaten, Shakespeare-liefhebbers en architectuurliefhebbers zullen genieten van een rondleiding door dit kasteel. Eerdere bezoekers waren vooral onder de indruk van het schilderachtige uitzicht op de haven en de informatieve displays (die in het Engels en Deens zijn). Een paar vroegere reizigers waarschuwden echter dat de inrichting hier wat karig is in vergelijking met andere Deense kastelen.
Om bij kasteel Kronborg te komen kun je rijden – de parkeerplaats ter plaatse, die op 5 minuten lopen ligt, kost 10 Deense kronen (minder dan $ 2) per uur, per voertuig te gebruiken – of de trein nemen van de stations København H of Nørreport naar station Helsingør. Het kasteel ligt minder dan een mijl ten noordoosten van het station van Helsingør. De openingstijden van het eigendom variëren per maand, maar tijdens de meeste maanden is het kasteel open tussen 11 en 16 uur, dinsdag tot en met zondag.
Het kasteel verwelkomt ook bezoekers op maandagen van april tot oktober. De toegangsprijzen voor volwassenen variëren van 90 tot 140 kronen (ongeveer $15 tot $23), afhankelijk van de maand, en er zijn gereduceerde tarieven voor studenten met een geldig identiteitsbewijs. Houders van een Copenhagen Card en kinderen van 17 en jonger mogen gratis naar binnen. Tickethouders hebben niet alleen toegang tot alle tentoonstellingen in het kasteel, maar kunnen ook kijken naar “Hamlet” voorstellingen op de binnenplaats, dineren in een van de drie eetgelegenheden en souvenirs kopen in de cadeauwinkel. Kijk op de website van Kasteel Kronborg voor meer informatie.
Wil je meer weten over Kopenhagen en Denemarken in het bijzonder? Klik dan op onderstaande website over Denemarken vakanties:
Reisorganisaties voor Kopenhagen en Denemarken: