Waarom is Athene zo interessant?
We gaan meestal naar plaatsen zoals Athene met maar één bedoeling – om zoveel mogelijk oude monumenten te bezoeken en te zien. De beleving van de stad, haar sfeer en functioneren is van ondergeschikt belang. Een bezoek aan de hoofdsteden duurt twee of drie dagen, in de vorm van een stedentrip, maar dit kan ook vanuit een andere situatie, bijvoorbeeld als je al in Griekenland op vakantie bent en dan een optionele trip maken naar Athene.
Athene voor een weekendje is de perfecte keuze, vliegend vanuit ons land zul je in iets meer dan 2 uur naar de oude stad worden vervoerd. Twee tot drie dagen is trouwens ook genoeg tijd om alle belangrijkste monumenten te zien. Wil je alle bezienswaardigheden zien dan zul je echt een week moeten gaan. Wat is de moeite waard om te bezoeken in Athene? Hieronder vind je een lijst van de meer en ook de wat minder bekende bezienswaardigheden van Athene.
.
Akropolis
Voor sommigen is het een must, voor anderen is het gewoon de bekendste bezienswaardigheid van Athene. De Akropolis-heuvel torent hoog boven de stad uit en markeert het stadscentrum en het centrum van het toeristische leven. De Akropolis van Athene is een heuvel met de ruïnes van oude tempels, waaronder de grootste, het Parthenon. De Akropolis is het hele jaar door te bezoeken. Tickets in het zomerseizoen zijn twee keer zo duur als in het winterseizoen.
Akropolismuseum
Een andere bezienswaardigheid in Athene is het Akropolismuseum. Het Akropolismuseum is niet alleen een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene, maar ook een uniek voorbeeld van een modern museum, een architectonisch juweeltje, perfect ingebouwd in de oude stad. In het museum zijn er vondsten van de Akropolis heuvel, kunstwerken uit de oudheid, waardevolle overblijfselen van oude tempels.
Door de stadspas te kopen krijg je korting op toegang tot het museum, de Akropolis-heuvel, musea en andere tempels, agora, openbaar vervoer, luchthavenshuttle en nog vele andere kortingen.
De Areopagus
De Areopagus ligt direct aan de voet van de Akropolis, letterlijk enkele tientallen meters. De klim naar de heuvel is gratis, het duurt maar een minuut, en hoewel het eruit ziet als een grote rots, is de trap maar ongeveer een verdieping hoog. Ik raad aan om hier bij zonsondergang te komen als je die mogelijkheid hebt.
De naam komt van de plaats van de ontmoeting, die was opgedragen aan de god van de oorlog en Erin. Hun tempel aan de voet van de heuvel was een toevluchtsoord voor moordenaars.
De Areopagus was verantwoordelijk voor het beleid en het algemene toezicht op de rechterlijke macht en rechten. De Areopagisten hadden de hoogste rechterlijke en politieke macht in het oude Griekenland.
Tempel van Olympische Zeus
Het is de grootste tempel van het oude Griekenland. De bouw van de tempel duurde enkele eeuwen en het heiligdom werd in 132 voltooid en ingewijd door keizer Hadrianus.
Momenteel zijn er 15 staande zuilen links van de tempel. De rest ligt op de grond, omgewaaid door stormen en verweerd door de tijd. Je kunt online kaartjes voor de tempel kopen, standaard kaartjes bij de faciliteit, maar ook in de vorm van een stadspas, die je recht geeft op gratis museumrondleidingen, kortingen in Athene en gratis openbaar vervoer, en luchthaventransfers. De Citypass is het kopen waard als je minimaal een weekend in Athene doorbrengt en een intensieve sightseeing in gedachten hebt.
De boog van Hadrianus
Dit is een van de vele oude bouwwerken, de oude Romeinse triomfboog. De Boog van Hadrianus staat pal naast de tempel van Zeus in Athene. Onderweg is het de moeite waard om in zijn richting te kijken, het creëert een prachtig beeld van de wachter van de tijd. En door bij de boog te gaan staan en naar de Akropolis te kijken, kun je het Parthenon onder de boog fotograferen.
De boog werd gebouwd tijdens het bewind van keizer Hadrianus, als onderdeel van een stadsuitbreidingsproject, aan de rand van een nieuw district gebouwd op bevel van de keizer. Dit feit wordt herdacht door twee inscripties die op het gewelf van het gebouw zijn uitgehouwen. Aan de zijkant van de Akropolis staat de inscriptie: “Hier is Athene, de oude stad van Theseus”, en aan de andere kant: “Dit is de stad Hadrianus, niet Theseus.”
Zappeion
Een prachtig gebouw gelegen in de Nationale Tuinen van Athene (voorheen de Koninklijke Tuinen), gebouwd tussen 1874-1888 naar het ontwerp van de Deense architect Theophil Hansen. Het werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen in 1896 als de belangrijkste schermhal, en later tijdens de onofficiële spelen van 1906 als onderdeel van het Olympisch Dorp. Momenteel herbergt het een tentoonstellings- en congrescentrum.
Nationale tuin van Athene
Een bezoek aan deze tuin is een heerlijke afwisseling en een leuke variatie van het uiterlijk van het marmeren en rotsachtige centrum van Athene. In de tuin zie je onder andere vrije water- en landschildpadden. In de tuin staat een zonnewijzer en een rij prachtige, hoge palmbomen – dit zijn waarschijnlijk de meest karakteristieke punten van deze tuin.
Er zijn tal van banken, terrassen, vijvers, sculpturen en oude kunstvoorwerpen in de tuin. Deze plek is de perfecte bestemming als je je overweldigd begint te voelen door overtollige zon of marmer tijdens het verkennen van Athene.
Wisseling van de wacht bij het Griekse parlement
Als je in een hoofdstad van een land bent dan krijg je bijna automatisch ook weleens enkele overheidsgebouwen te zien. Het is misschien geen populaire toeristische bezienswaardigheid, maar in Athene heeft het een iets andere dimensie, dankzij de populaire en spectaculaire wisseling van de wacht per uur. De meest bekende en populaire bij toeristen is de wisseling van de wacht; Deze vindt plaats op zondag om 11.00 uur voor het Parlement. Als je de tijd en de wil hebt, is het de moeite waard om vroeg te komen om op de juiste plaats te gaan staan en de verandering te observeren.
De wisseling van de wacht voor het parlement, en tegelijkertijd voor het graf van de onbekende soldaat, dat zich voor het gebouw bevindt, vindt ook elk uur, 24 uur per dag plaats door de presidentiële garde, een elite-militair eenheid die ook het parlement bewaakt. Het kostuum verwijst naar de tijd van de revolutie van Otto I. Vooral voor kinderen en onwetende toeristen lijkt het misschien grappig, en tegelijkertijd interessant en spectaculair.
Neem op het Syntagmaplein even een kijkje in het zogenaamd beroemdste hotel ter wereld, de Grand Bretagne, een historisch gebouw uit 1862. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het hoofdkwartier van de Wehrmacht.
Het Syntagma-plein is ook een goede plek voor een heerlijk kopje koffie in het stadscentrum en om uit te rusten voordat je Athene verder gaat verkennen. Het plein staat vol met restaurants en cafés rondom het plein. Je kunt er ook uitrusten op een van de vele bankjes of wit marmer bewonderen.
Kallimarmaro Stadium
Het Panathenian Stadium, ook wel Kallimarmaro Stadium genoemd, werd gebouwd voor de grote Panathenian Games in 330 voor Christus door Lykurgos. De afmetingen zijn 204 meter lang en 33 meter breed, en er kunnen tot 80000 toeschouwers in. Momenteel is het stadion vaak de locatie voor belangrijke culturele evenementen.
Het Panathenian Stadium betekent gebouwd van marmer van goede kwaliteit, het is dan ook volledig gemaakt van wit marmer. Het stadion is een van de belangrijkste gereconstrueerde structuren en bezienswaardigheden van Athene.
Op 17 mei 2012 vond in de arena de ceremonie plaats van het overhandigen van de Olympische vlam aan de Britse Olympische estafette. De vlam werd aangestoken door de zonnestralen in de Griekse stad Olympia. De reis van de fakkel culmineerde in het ontsteken van de Olympische vlam in het Olympisch Stadion in Londen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen 2012. Het stadion is in al zijn glorie te zien als je voor de ingang staat. Om het stadion binnen te komen dien je een kaartje te kopen.
Monument voor Philoappos
Het monument is een monumentale Romeinse grafsteen die op de Muzejon-heuvel tegenover de Akropolis van Athene staat. Vanaf deze heuvel heb je een van de beste uitzichten op het centrum van Athene en de Akropolis, en met een beetje geluk en goed zicht zie je ook de Middellandse Zee.
Het marmeren monument opgericht in de jaren 114-116, en het herdenkt Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappos, kleinzoon van de koning van Commagene Antiochus IV, een consul uit 109 en de archon van Athene. Het monument bestaat uit een mausoleum in de vorm van een kubus en een enorme façade van twee verdiepingen hoog die dit bekroont.
Het onderste deel van de gevel is versierd met een reliëf, wat een plechtige processie voorstelt waarin Filopappos, in consulaire kleding, rijdt in een strijdwagen met vier paarden. In het bovenste gedeelte zijn nissen met beelden van Philopapos en zijn grootvader Antiochus IV. De rechterkant van de gevel met het standbeeld van Seleucus I Nicator is niet bewaard gebleven.
De klim naar boven is niet zwaar en de weg naar boven is erg mooi. Ondanks de hoogte duurt de beklimming maar ongeveer 15 minuten. De route is goed voorbereid, je kunt deze gemakkelijk in sandalen bewandelen. De heuvel ligt vlakbij het centrum en als je vanaf de kant van de Akropolis binnenkomt, passeer je ook de Socrates-gevangenis.
Wijk Plaka
Plaka is het historische deel van Athene, gelegen aan de voet van de Akropolis boven de oude agora. Er zijn achttiende-eeuwse huurkazernes. Historische gebouwen in dit deel van de stad staan vaak op fundamenten die dateren uit de oudheid. Er zijn ook verschillende musea.
Plaka in Athene is de beroemdste en drukste wijk van Athene. Het wordt ook als de mooiste beschouwd, dus het wordt als een van de opmerkelijke bezienswaardigheden van Athene beschouwt. Plaka ligt dicht bij het stadscentrum en het is heel gemakkelijk te vinden – ga gewoon daar waar de meeste toeristen heen gaan.
Plaka is een bezoek waard vanwege de charmante steegjes, straatjes, prachtige cafés en restaurants en een aantal van de beste ijstentjes. Plaka wordt vooral geassocieerd met de karakteristieke trappen, waarop kleine cafés en restaurants zijn, en gasten kunnen een koffie drinken terwijl ze op de trappen zitten, waarover geïnteresseerde toeristen lopen. Dit is een wijk waar de prijzen iets hoger zijn dan in de rest van Athene. Als je Athene met een beperkt budget bezoekt, raad ik je aan te dineren in wijken ver van Plaka.
Anafiotika district
De wijk Anafiotika van Athene ligt net boven Plaka. Online is te lezen dat – toen toeristen er met Google Maps als begeleiding daarheen gingen – toen toonde google maps de verkeerde locatie. Maar sindsdien is google maps verbeterd en toont nu de juiste plek, dus maak je geen zorgen, ga dit eilanddistrict lekker veroveren. De wijk Anafiotika staat bekend om zijn typische eilandarchitectuur en kleuren.
In feite zijn er een paar kleine straatjes met mooie gebouwen en trappen, en vermoeide bewoners die zich zoveel mogelijk verbergen voor toeristen die hun huizen bezoeken. Sommige straten zijn omheind, sommige mensen roepen meteen van verre dat het privéterrein is. Ik ben niet verrast. De wijk wordt steeds drukker, vooral in het tijdperk van Instagram, waardoor juist iedereen daar massaal naartoe gaat. Ik raad je aan hier een kijkje te nemen, maar houd wel rekening met de rust van de bewoners.
Centrale Gemeentelijke Markt
Boven Plaka, eigenlijk nogal wat, is een gemeentelijke markt. De hele wijk is eigenlijk een “markt”-wijk, want behalve de markthal zijn er ook veel kraampjes en winkels met allerlei goederen. Hier kun je zeevruchten, vlees, groenten, fruit, bloemen, gedroogd fruit, kruiden, conserven, souvenirs … letterlijk alles kopen waar je van kunt dromen. In deze wijk komen echter sporadisch toeristen, die hier overdag liever niet vertoeven, vandaar dat de prijzen in restaurants hier ook erg gunstig zijn ten opzichte van het centrum.
Voor de markthal kun je onwijs veel en lekker eten, voor een lage prijs. Op sommige dagen van de week is er ook markt rond het centrum. Het is een markt die zich op een bepaalde dag over geselecteerde straten verspreidt.
Stavros Niarchos Cultureel Centrum
Het Stavros Niarchos Cultureel Centrum herbergt een nationale bibliotheek, een operagebouw, conferentie- en onderwijsruimten, een café, restaurants en een glazen uitkijkpunt in een modern gebouw. Het gebouw is omgeven door een enorm park met diverse planten, stadsspeelgoed voor kinderen, fonteinen, banken, olijfbomen, een kunstmatige rivier etc. De toegang is gratis, je kunt hier zoveel tijd doorbrengen als je wilt of zoveel als je hebt.
Het enige nadeel is dat de faciliteit buiten het centrum ligt en je hier met de bus of metro moet komen. Er rijdt een gratis bus vanuit het stadscentrum vanaf het Syntagma-plein, bij het Parlement. Kijk ook of er tijdens je verblijf leuke evenementen zijn die de moeite waard zijn, misschien is er wel een cultureel evenement voor de lokale bevolking, niet voor toeristen.
Haven van Piraeus
Een van de grootste havens van Europa. Vanuit deze haven vaar je zo naar de Griekse eilanden. Het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen tijdens een langer bezoek aan Athene, want deze havenstad aan zee is op zichzelf al charmant, en het klimaat van de hele veelheid aan jachthavens en een paar van de rijkste boten en jachten is de moeite waard.
Verblijf, eten en drinken
Qua verblijf kun je in Athene echt alles boeken, van een goedkoop hostel of jongerenpension, tot een dure villa of een nog duurder 5sterrenhotel, maar ook een appartement of verblijf via Airbnb is uiteraard mogelijk. Eten en drinken is gemiddeld genomen ongeveer dezelfde prijs als in Nederland als je uit eten gaat, tenzij je in een enorm duur restaurant gaat eten (maar dat zou thuis ook duurder zijn). Dus zowel verblijf als eten en drinken hangen sterk af van het budget wat je in gedachten hebt.
Meer bezienswaardigheden in Athene
In Athene kun je verder nog heel wat extra excursies boeken. Vanuit Athene kun je een of twee dagen naar de omliggende eilanden, je kunt Delphi, Meteora, Mycene en nog veel meer bezoeken.