Caïro in Egypte heeft zo’n 20 miljoen inwoners. De miljoenenstad is nog steeds aan het uitbreiden. Dit ondanks het feit dat de stad in het oosten wordt begrensd door de Muqattam-gebergten. Vanuit het westen door de Libische woestijn en in het noorden door de Nijldelta.
De stad breidt zich voornamelijk uit richting de Gizeh-velden, met uitzicht op de gigantische piramides. Heliopolis is een honderd jaar jong stadsdeel van Caïro, dit gedeelte wordt ook wel ‘Nieuw-Caïro’ genoemd. Heliopolis ligt in het noordoosten van Caïro, richting het vliegveld en heeft een Europese en moderne uitstraling. Vanaf Heliopolis is het ongeveer drie kwartier rijden naar de piramides van Gizeh Egypte.
Stadsdelen van Caïro
Vlakbij het centrum ligt Islamitisch Caïro. In het verleden was dit gebied het religieuze middelpunt van de stad, met kleurrijke markten, sierlijke minaretten en rijke mausolea. Dichtbij Islamtisch Caïro ligt Oud-Caïro. In Oud-Caïro waan je je terug in de tijd.
De stadsdelen Mohandesin, Dokki en Aguza zijn erg moderne stadsdelen van Caïro. Downtown, rond Midan el-Tahrir en het Tahrir-plein vind je een soort van centrum. Hier kruisen een aantal hoofdwegen met elkaar in een gigantische drukte van toeterende auto’s.
Islamitisch Caïro
Islamitisch Caïro ligt zo’n 3 kilometer bij het moderne centrum vandaan. Echter, het voelt veel meer dan 3 kilometer. Je duikt, vanaf de brug van het vroegere Opera-plein, in een mix van geurige specerijen, straathandelaars, toeristische prulletjes en bedelaars.
Het gebied is één grote marktplaats met allerlei kleine winkels.
De locals zien dit gebied vooral als het centrum van het geloof, vanwege de Hoessein-moskee. Je kunt gemakkelijk verdwalen in de Khan el-Khalili-bazaar. Er zijn hier namelijk ontzettend veel moskeeën, scholen en hotels. De grootste moskeeën liggen aan de voet van de Citadel; Rifa’i- en de Sultan Hassan-moskee. De moskeeën in de stad zijn vrijwel altijd open. Voor niet-moslims moet je vaak wel een entreekaart kopen. Bij de ingang van de moskee dien je je schoenen neer te zetten, je mag ze ook in je hand houden met de zolen tegen elkaar. De vrouwen moeten hun haar bedekken (bijvoorbeeld met een sjaaltje). Je krijgt geen toegang als armen en benen niet zijn bedekt.
De Al-Azhar moskee
Het eerste wat belangrijk is om te bezoeken, is de Al-Azhar moskee. Omdat het een islamitisch land is, bezit Egypte een aantal moskeeën en religieuze locaties, waarvan de meest beroemde de Al-Azhar-moskee is. Er wordt gedacht dat de naam van deze moskee zinspeelde op de profeet van de islam, Mohammed ’s dochter Fatima. Die dochter stond bekend onder de titel “Az-Zahra” wat “de stralende of de opgewekte” betekent.
Die werd gesticht in 970 na Christus, als de kern van de nieuw gevormde Fatimid stad. Het prachtige gebouw staat bekend om zijn architecturale stijl, die zeker het harde werk van zijn architecten, ingenieurs en arbeiders verbeeldt. De moskee heeft door de jaren heen talloze uitbreidingen en renovaties ondergaan, keer op keer over een periode van 1000 jaar. De grafkamer, links naast de ingang van de moskee, heeft een prachtige mihrab die de richting van Mekka aangeeft en vanwege zijn glorie en elegantie niet mag worden gemist.
De Al-Azhar universiteit
Na een periode van verbouwingen ontwikkelde de moskee zich uiteindelijk tot wat het nu is, de op één na oudste lopende universiteit met continuïteit in de hele wereld. De Al-Azhar moskee is daardoor getransformeerd in de Al-Azhar universiteit. De universiteit wordt beschouwd als de belangrijkste educatieve organisatie voor de studie van de islamitische wet. De universiteit werd officieel aangewezen in 1961. Het is de ultieme bron van onderwijs met betrekking tot de sharia en de islam.
De moslims over de hele wereld erkenden de waarde ervan en gaven toe dat het de schat aan kennis was. Omdat de moskee gedurende een lange tijd werd gebouwd, is het architectuurmateriaal uit meerdere tijdperken van de Egyptische geschiedenis duidelijk te zien aan de muren van het gebouw. De architectuur van Al-Azhar kan worden gezien als de spiegel van de geschiedenis van Caïro.
Het Egyptische Museum van Caïro
Het Egyptisch Museum, of algemeen bekend als het Museum van Caïro, is de thuisbasis van een uitgebreide collectie Egyptische oudheden. De geschiedenis van Egypte is erg groot, aangezien het één van de oudste landen ter wereld is.
Het Egyptisch Museum werd opgericht in 1902 en heeft een collectie van meer dan 120.000 items. Veel van deze items worden op een display geplaatst, terwijl de rest in winkelruimten wordt bewaard. Onder deze 120.000 items zijn sommige antiquiteiten van groot belang in de geschiedenis van het oude Egypte.
Het museum heeft de eer om ’s werelds grootste verzameling faraonische antiquiteiten te hebben.
Het museum heeft twee hoofdverdiepingen; de ene is de begane grond en de andere is de eerste verdieping. De begane grond heeft een brede collectie papyrus en metalen antieke munten (zilver, goud en brons) . Papyrus werd in het verre verleden gebruikt om papier te maken. Verschillende kleine fragmenten van papyrus worden tentoongesteld in het museum vanwege hun verval in de afgelopen twee millennia.
Talloze talen zijn te vinden op deze stukken, waaronder het Arabisch, het Grieks, het Latijn en het Oudegyptisch. De begane grond heeft het materiaal met betrekking tot het tijdperk tussen 1550 en 1069 voor Christus. Deze items zijn verschillende tafels, doodskisten en beelden. Het museum is een geweldige bron van onderwijs, dus als je in Egypte bent, zorg dan dat je deze plek bezoekt, want het zal je kennis over Egypte enorm vergroten!
Het Gabalaya park met aquarium
Egypte is niet alleen berucht om zijn welvarendheid in de geschiedenis, maar het heeft ook veel beroemde parken en plekken om te ontspannen. Het Gabalaya park met aquarium is één van de must-see-plaatsen in Caïro, omdat het park de aangelegde tuinen met aquariums in de rotsen heeft verfraaid. Deze aquariums hebben niet echt veel vis, maar zijn heel mooi in de rotsen gebouwd. De plaats is mooi en is het beste om te bezoeken als je de menigte wilt ontvluchten en vrede en harmonie wilt.
Kinderen zullen hier veel gelukkiger zijn dan op andere plaatsen. De toegang tot het park is zeer goedkoop en betaalbaar voor iedereen. De plaats is zeer leuk voor een middagpicknick en heeft veel winkels waar je snacks kan kopen. Je kan uiteraard ook je eigen picknick meebrengen. Een bezoek aan het park op doordeweekse dagen is het beste, omdat het er tijdens het weekend erg druk wordt.
Het stadsplein Martyr Square
Een groot openbaar stadsplein in het centrum van Caïro, Martyr Square ( ook gekend als Tahrir Square), was het middelpunt van de Egyptische revolutie in 2011. Het plein staat algemeen bekend onder de titel “Tahrir Square”. Eerder was het Tahrirplein bekend onder de naam Ismailiaplein. Nadat de revolutie door de Egyptenaren plaatsvond, werd het plein beroemd en werd het algemeen Tahrirplein genoemd. Het plein is het dominante, openbare stadsplein in het centrum van Caïro, Egypte.
Het Tahrirplein wordt omringd door tal van historische en waardevolle plekken. Enkele vermeldenswaardige plaatsen hiervan zijn het Egyptisch Museum, het regeringsgebouw Mogamma, de Evangelische kerk Kasr El Dobara, het Nile Hotel, House of Folklore, de nationale Democratische Partij, het hoofdkantoor van het NDP-hoofdkwartier, het hoofdkwartier van het gebouw van de Arabische Liga en de originele campus van de Amerikaanse universiteit in Caïro.
De Caïro Tower
Als we het hebben over de hoge gebouwen in Egypte, mogen we niet vergeten om de “Caïro Tower” te noemen. Als we dit zouden vergeten, dan is het oneerlijk. Het is namelijk het hoogste gebouw in Noord-Afrika en Egypte. De Caïro Toren is 187 meter hoog. Deze toren lijkt op een traliewerkbuis. De Caïro Toren is gebouwd tussen 1954 en 1961. Na de voltooiing ervan werd het ook ingewijd in 1961. Een Egyptische architect ontwierp deze toren. Vanwege zijn grote lengte heeft hij 90 verdiepingen. Het is een eer voor de Egyptenaren dat deze toren behoort tot hoogste torens wereldwijd.
Mokattam
De heuvels en de bergen rond Caïro versterken de schoonheid van deze stad. De heuvels van Mokattam liggen in het zuidoosten van Caïro, Egypte. De betekenis van Mokattam is “afgesneden” of “afgebroken”. De naam heeft een eminent historisch aspect. Simon, de heilige, heeft ooit de berg bewogen en daarom heet deze Mokattam. Het wordt ook wel “Cave Church” genoemd. Er is namelijk een kerk in de grot aanwezig.
Deze kerk werd geopend in 1975. De in Cave Mokattam aanwezige Grotkerk wordt gerangschikt als de grootste kerk in het Midden-Oosten. In de jaren tachtig bedroeg de bevolking van Zabbaleen (Koptische christenen) ongeveer 8.000 mensen en nu wonen hier bijna 30.000 mensen. Als moslimland heeft Egypte een meerderheid van moslims. Een christelijke kolonie is vrij moeilijk te vinden in Egypte.
Het Manial Palace and Museum
Het Manial Palace and Museum bevindt zich in het district El-Manial in het zuiden van Caïro, genaamd Sharia Al-Saray. Het werd gebouwd in de periode van 1899 tot 1929. Later, in 1955 was het paleis aan de Egyptische natie gewend. Om het perspectief en de levensstijl van de Egyptische aristocratische, keizerlijke prins en erfgenaam uit het einde van de 19e en de vroege 20e eeuw te weerspiegelen, werd het paleis gesteund als een oudheidkundig museum en landgoed van de Oudheid.
Het paleis heeft vijf geïsoleerde gebouwen. Perzische tuinen omringen deze gebouwen. Een museum bevindt zich ook tussen deze structuren. De vermeldenswaardige items in het museum zijn onder meer de jachttrofeeën van Faruq, de woning van de prins, accessoires, spullen en de relikwieën van de familie. Een verrukkelijke tuin met aanlokkelijke, oogverblindende bloemen en planten is er ook een bezienswaardige plek. Tapijten, textiel, palimpsesten, teksten, koperwerk en kristal is hier ook te vinden.
De Giza Zoo
De Giza Zoo, een groen gebied en een prachtige site, is één van de onbeduidende groene locaties in Giza, Egypte. Deze werd geopend in 1891 en beslaat een groot gebied van 80 hectare. Vanwege zijn grootheid is het gerangschikt als het grootste park van Gizeh. Het bevat ongeveer 175 bedreigde diersoorten. Toen de dierentuin werd ingehuldigd, bracht het Egyptische diersoorten in de schijnwerpers, maar met het verstrijken van de tijd worden ook trekvogels en vogels hier vertegenwoordigd en worden ze als 20.000 individuen weergegeven.
De dierentuin werd in het midden van de 20e eeuw beschouwd als één van de beste dierentuinen ter wereld. De tuinen die in de dierentuin aanwezig zijn, hebben welgestelde en verharde wegen, met grint verrijkte wandelpaden en een vijver die nu bekendstaat als het thee eiland van de dierentuin. Voor het gemak van de bezoekers om de dieren vanaf de hoogte te zien, werd een stopbrug gebouwd in de dierentuin en tussen alle bruggen van de hele wereld was deze brug waarschijnlijk de eerste ethische zichtlocus.
De souks in Caïro
De souks (bazaar, markt) grijpen effectief de aantrekkingskracht van zowel de toeristen, als de inboorlingen. Khan el-Khalili, een belangrijke souks, bevindt zich in het islamitische district van Caïro. Bab al-Ghuri, die de heerser was in de 15e eeuw, had de feitelijke Khan geruïneerd en gereconstrueerd als een kleinhandelspak in 1511 met onsterfelijke poorten en loodrechte straten. Het district was tot nu toe verbonden met Turkse expediteurs tijdens de regering van Ghuri.
De souks zijn nu in beslag genomen door Egyptische kooplieden. Typisch zijn de winkels met juwelen, antiek en geschenken, maar ook de edelsmeden en andere traditionele winkels bevinden zich hier, omdat ze nog steeds opvallen en interessant zijn voor de inboorlingen. Na het winkelen houden veel mensen ervan om zich te verfrissen en te ontspannen via lekker eten op een rustige plek. Daarom zijn er ook veel restaurants en koffiehuizen gelegen. De koffiehuizen serveren er de traditionele Arabische koffie en bieden vaak shisha of waterpijp aan. Eén van de oudste en meest glorieuze koffiehuizen staat er bekend als Fishawi’s. Bovendien dwalen er in de straten van de bazaar ook straatvoedselverkopers rond.
De piramide van Djoser in Gizeh
Als er gepraat wordt over graven, komt de Piramide van Djoser in onze gedachten. Het is een archeologische vondst in Saqqara. Deze trappenpiramide is een necropolis of begraafplaats in Egypte. Het werd gebouwd tijdens de 27e eeuw (2667 tot 2648 voor Christus). De piramide is het belangrijkste en axiale kenmerk van een ruim bemeten mortuarium dat is gecompliceerd in een enorme binnenplaats.
De piramide is 62 meter hoog. Het is de eerste Egyptische piramide met 6 gedenktekens. Deze zes gedenktekens zijn op elkaar gemonteerd en vormen een stapel. Onder de piramide werd een in een nis gezette kalksteenmuur prachtig verfraaid. Ze bevat 13 poorten. De piramide bevindt zich in het centrum van een complex met een oppervlakte van 22 hectare.
Onder de piramide bevindt zich een reeks kamers en tunnels. Recente studies hebben onthuld dat het de grafkamer van een koning is. Imhotep was een man die als een soort god werd beschouwd en hij was degene die deze stappenpiramide ontwierp.
Bab Zuweila als herkenningspunt
Bab Zuweila, ook wel bekend als Bawabbat al-Mitwali, staat bekend als één van de belangrijke herkenningspunten van de stad. De oude stad van Caïro bevat 3 hoofdpoorten. Bab Zuweila is één van deze poorten. Het gebouw heeft een eminent podium. De naam is ook gebaseerd op een historisch gezicht. Het woord Bab betekent “deur” en Zuweila was de naam van een stam Berbers. Caïro werd ontdekt in 969 en in 1092 werd een tweede muur rond Caïro gebouwd om de stad te beschutten. De zuidelijke poort van deze muur zou Bab Zuweila heten. Als je de kans krijgt om in Caïro te zijn, zorg er dan voor dat jouw reis naar Bab Zuweila niet alleen aangenaam is, maar ook een beetje informatief!
Vind je ideale reis naar Egypte
Via Goedkoperondreis.com vind jij gegarandeerd jouw ideale rondreis door Egypte, tegen de beste prijs natuurlijk. Dat wordt dubbelop genieten in dit prachtige land!
Vergelijk hier direct alle reizen naar Egypte