Aan het eind van de Cambodjaanse Burgeroorlog die duurde van 1967 tot 1975, werd een nieuwe regering gevormd geleid door Pol Pot. In de vier jaren erna volgde een gruwelijk genocide waarin naar schatting 3 miljoen Cambodjanen de dood vonden.
Het bewind van Pol Pot en zijn Khmer Rouge, roeide in snel tempo ongeveer 21% van de toenmalige bevolking uit n begroef de lichamen in de Killing Fields van Cambodja.
Het streven van de Khmer Rouge was om van Cambodja een puur agrarisch land te maken. Scholen, fabrieken en ziekenhuizen werden gesloten. Banken, valuta en geld werd verbannen. Eigendommen werden in beslag genomen en mensen werd geherlocaliseerd naar grote landerijen waar zij in groepsverband tot agrarisch werk werden gedongen.
Intellectuele massamoord
Iedereen die een bedreiging vormde voor het gedachtegoed van de Khmer Rouge, werd zonder pardon opgepakt, afgevoerd en geëxecuteerd. Hieronder vielen geleerden, doktoren, leraren, maar ook monniken, boeddhisten, moslims en aanhangers van het oude regime of buitenlandse groeperingen. Van mensen met een bril werd aangenomen dat ze die nodig hadden omdat ze te veel lazen. Ook zij werden zonder pardon vermoord.
Mensen werd afgevoerd naar een van de 150 gevangenissen die in rap tempo door heel Cambodja waren opgetrokken. Velen werden direct vermoord, anderen vonden de dood nadat ze op gruwelijke wijze gemarteld waren.
De lijken werden vervolgens begraven in de rijstvelden rondom de gevangenissen. Door heel Cambodja heen zijn ruim 20.000 massagraven gelokaliseerd. Een van de meest bekende, en voor het publiek toegankelijke, zijn de Killing Fields op ongeveer 15 kilomter afstand van Phnom Penh.
The Killing Fields
In Choeung Ek vind men het nationaal gedenkteken aan de slachtoffers van het Khmer Rouge regime. Het monument staat in een park waarin zich meerdere massagraven bevinden. Hierin liggen ruim 9000 mensen met een voornamelijk politieke achtergrond begraven.
Een bezoek aan deze monumentale plek zal je niet in de koude kleren gaan zitten. Veel massagraven zijn onberoerd gebleven en zeker na hevige regenbuien komt het voor dat menselijke resten of kledingstukken zichtbaar zijn.
Ondanks dat een bezoek aan the Killing Field behoorlijk heftig kan zijn, is het voor iedereen die de geschiedenis van Cambodja wil begrijpen een min of meer verplicht bezoek.
In 2005 tekende het bestuur van Phnom Penh een overeenkomst met een Japans bedrijf waarin werd bepaald dat tot het jaar 2035 de overblijfselen onaangeroerd blijven en het bedijf per jaar 15.000 dollar betaalt voor het onderhouden en uitbreiden van het monument.
S-21 Tuol Sleng Museum
Mensen die begraven zijn in het Choeung Ek Killing Fields monumntaal park, zijn vrijwel allemaal vermoord in de nabijgelegen en beruchte S-21 (security prison, number 21) gevangenis. Deze voormalige middelbare school werd door de Khmer Rouge omgebouwd tot gevangenis. Naar schatting 9000 mensen weren hier gemarteld en vermoord. slechts 7 mensen die zich ooit in de S-21 gevangenis bevonden, zijn hier levend uitgekomen.
Tegenwoordig doet het complex dienst als museum. De Khmer Rouge hield uitgebreide documentatie bij van de mensen die de S-21 terecht kwamen en van iedereen werden foto’s gemaakt. Kenmerkend voor het museum zijn de dan ook de meer dan 6000 foto’s van slachtoffers die aan de muren van het museum hangen.
Impact nog steeds merkbaar
De genocide die zich afspeelde tussen 1975 en 1979 heeft nog steeds een grote impact op het leven in Cambodja. Elke Cambodjaan heeft wel een familielid verloren. Tijdens de genocide werd ruim 21% van de totale Cambodjaanse bevolking uitgemoord. Hierdoor is meer dan 60% van de huidige Cambodjaanse bevolking onder de 30 jaar.
Daarnaast vinden er tot op de dag van vandaag processen plaats om Cambodjanen die misdrijven hebben gepleegd tijdens het Pol Pot bewind, te vervolgen. Sinds 1979 zijn ruim 54.000 mensen veroordeeld voor betrokkenheid bij de genocide.
Een bezoek aan de Killing Field en vooral het S-21 genocide museum heeft een behoorlijke impact. Mensen die snel geshockeerd of geëmotioneerd raken, wordt geadviseerd een bezoek aan dit museum over te slaan.