blog

De prachtige architectuur van Myanmar

Myanmar

Van pagodes tot paleizen: De prachtige architectuur van Myanmar

Myanmar: Een schat aan architectonische meesterwerken

Myanmar, het voormalige Birma, is een land dat bekend staat om zijn adembenemende architectuur. Van eeuwenoude pagodes tot majestueuze paleizen, het land herbergt een schat aan architectonische meesterwerken die de rijke geschiedenis en cultuur van Myanmar weerspiegelen.

De mysterieuze allure van pagodes

Myanmar

Een van de meest iconische kenmerken van de architectuur in Myanmar zijn de pagodes. Deze religieuze bouwwerken zijn overal in het land te vinden en hebben een mysterieuze allure. De Shwedagonpagode in hoofdstad Yangon is een van de bekendste en meest indrukwekkende pagodes ter wereld. Met zijn vergulde koepel die boven de stad uitsteekt, is dit een must-see voor elke bezoeker van Myanmar.

De Schwedagonpagode

Dit is een van de meest iconische en heilige boeddhistische tempels in de wereld. Het bevindt zich in de stad Yangon, Myanmar en is meer dan 2500 jaar oud. Het staat bekend om zijn gouden koepel die bedekt is met duizenden diamanten en edelstenen. Volgens de legende is de pagode gebouwd om acht heilige haren van Boeddha te herbergen.

De Schwedagonpagode is niet alleen een religieus centrum, maar ook een belangrijke toeristische attractie. Elk jaar trekken duizenden pelgrims en toeristen van over de hele wereld naar deze prachtige tempel. Het is een plek van spirituele toewijding en vrede, waar bezoekers kunnen mediteren, bidden en offers kunnen brengen. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Schwedagonpagode is het aanschouwen van de gloeiende gouden koepel bij zonsondergang. De pagode wordt dan verlicht door honderden lampen en kaarsen, wat zorgt voor een betoverende sfeer. Ook vindt er elke avond een ceremonie plaats waarbij monniken zingen en gebeden worden opgedragen.

Stoepa van 100 meter

De pagode bestaat uit meerdere gebouwen en heiligdommen, elk met zijn eigen unieke architectuur en betekenis. Het meest prominente gebouw is de grote stoepa, die een hoogte heeft van meer dan 100 meter. Hier bevinden zich de acht heilige haren van Boeddha, samen met andere heilige relikwieën. Een ander indrukwekkend kenmerk van de pagode is de Kaba Aye pagoda, ook wel bekend als de “World Peace Pagoda”. Deze werd gebouwd in 1952 en heeft een gouden koepel die bedekt is met meer dan 6000 diamanten en edelstenen. Het is een symbool van vrede en harmonie en trekt veel bezoekers die hier komen om te mediteren en stilte te vinden.

Naast de religieuze en spirituele betekenis, heeft de Schwedagonpagode ook een belangrijke rol gespeeld in de politieke geschiedenis van Myanmar. Het is een symbool van trots en onafhankelijkheid voor de inwoners, die hier vaak samenkomen voor protesten en demonstraties. De Shwedagonpagode is een plek vol mystiek en betovering, waar bezoekers kunnen leren over de boeddhistische cultuur en tradities. Het is een plek waar mensen van verschillende geloven en achtergronden samenkomen om te bidden en te mediteren. Een bezoek aan deze prachtige tempel is een onvergetelijke ervaring die je onderdompelt in de rijke geschiedenis en spirituele essentie van Myanmar.

De Bagan Pagode

Een andere opmerkelijke pagode is de Bagan pagode. Gelegen in de oude stad Bagan, biedt deze pagode een spectaculair panoramisch uitzicht over duizenden andere pagodes die het landschap sieren. Het is een plek waar bezoekers verloren kunnen raken in de tijd en kunnen genieten van de serene schoonheid van deze religieuze monumenten.

De Bagan pagode is een van de meest prominente en iconische bezienswaardigheden van de stad en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld. De eerste pagode werd gebouwd in de 9e eeuw tijdens het bewind van koning Pyinbya en sindsdien zijn er meer dan 10.000 pagodes en tempels toegevoegd aan het landschap. Vanwege de lange geschiedenis en het grote aantal, is de Bagan pagode een belangrijk cultureel en religieus centrum voor het boeddhisme in Myanmar en wordt het beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land.

De Bagan pagode is gemaakt van bakstenen en stucco, met prachtige reliëfversieringen en ingewikkelde architectuur. Het is verdeeld in drie delen: de basis of voet, de stupa drum en de parasol of spits. De binnenkant van de pagode is versierd met muurschilderingen die scènes uit de Jataka verhalen en het leven van Boeddha uitbeelden. Het beklimmen van de Bagan pagode biedt een spectaculair uitzicht op het omliggende landschap en de andere pagodes en tempels. Het is ook een geweldige plek om de zonsondergang te bekijken, wat een populaire activiteit is voor toeristen. Het is echter belangrijk om respectvol te zijn bij het beklimmen van de pagode en deze niet te beschadigen.

Naast zijn historische en religieuze betekenis, dient de Bagan pagode ook als een belangrijk cultureel centrum. Elk jaar wordt in november het Bagan pagode festival gehouden, waarbij duizenden monniken samenkomen om te bidden en te offeren aan de pagode. Dit festival is een belangrijk evenement voor de lokale bevolking en trekt ook toeristen aan die graag de traditionele ceremonie willen meemaken.

Om de Bagan pagode te bezoeken, moeten toeristen een toegangsbewijs kopen, wat ook toegang biedt tot andere nabijgelegen pagodes en tempels. Het is ook aan te raden om een lokale gids te nemen om meer te weten te komen over de geschiedenis en betekenis van de pagode en andere bezienswaardigheden in Bagan.

Kaarten kunt u in Nederland online kopen:

Powered by GetYourGuide

Kortom, de Bagan pagode is een prachtige en belangrijke bezienswaardigheid in Myanmar. Het is een symbool van de rijke geschiedenis en het boeddhistische geloof van het land en biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van prachtige architectuur en een adembenemend uitzicht. Een bezoek aan deze pagode is een must voor iedereen die Myanmar bezoekt en het zal zeker een onvergetelijke ervaring zijn.

Myanmar

De grandeur van de paleizen

Myanmar

Naast pagodes herbergt Myanmar ook enkele prachtige paleizen die getuigen van het glorieuze verleden van het land. Het koninklijk paleis in Mandalay is een van de meest imposante exemplaren. Gelegen aan de oever van de Irrawaddy rivier, straalt dit paleis grandeur uit met zijn gedetailleerde houtsnijwerk en verfijnde architectuur. Het is een symbool van de koninklijke geschiedenis van Myanmar en een bezoek is een reis terug in de tijd.

Het Gouden Paleis in Mandalay

Een ander opmerkelijk paleis is het Gouden Paleis in Mandalay. Dit is het enige koninklijke paleis dat volledig van teakhout is gemaakt. De prachtige houtsnijwerken en verfijnde details maken dit paleis een waar meesterwerk van architectuur. Bezoekers kunnen hier wandelen door de weelderige tuinen en zich laten onderdompelen in de koninklijke sfeer.

Het werd gebouwd in de 19e eeuw tijdens het bewind van koning Mindon van de Koninklijke Dynastie van Konbaung. Het Gouden Paleis is een van de belangrijkste toeristische attracties van Mandalay en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Het paleis, omgeven door een massieve muur met vier ingangen, staat op een terrein van meer dan 40 hectare en bestaat uit meer dan 100 gebouwen. Het was het religieuze en politieke centrum van het koninkrijk en diende als de symbolische vertegenwoordiger van de heersende monarch.

Het Gouden Paleis is beroemd om zijn prachtige architectuur die een mix is van traditionele Birmaanse en Indiase invloeden. Het complex is ontworpen volgens een vierkant plan met vier binnenplaatsen die elk verbonden zijn met een poort. Elk gebouw is versierd met gouden decoraties en kleurrijke glas-in-loodramen, waardoor het paleis een ongelooflijke schittering heeft in de zon.

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van het Gouden Paleis is de Shwenandaw Monastery, een houten gebouw dat voorheen deel uitmaakte van de koninklijke appartementen. Het interieur is rijkelijk versierd met prachtige houtsnijwerken die scènes uit het leven van Boeddha en oude koninklijke ceremonies weergeven. Een ander opvallend gebouw is de Koninklijke Troonzaal, Hluttaw U Paw, waar de troon van de koning staat. Het plafond van deze hal is bedekt met bladgoud en wordt ondersteund door 84 massieve houten zuilen. Deze hal werd gebruikt voor ceremoniële aangelegenheden en staatsaangelegenheden tijdens het koninklijke tijdperk.

Naast de prachtige architectuur, heeft het Gouden Paleis ook een fascinerende geschiedenis. In 1885 werd het paleis geplunderd door de Britten tijdens de Derde Anglo-Birmese Oorlog en bijna alle gebouwen werden verwoest. Gelukkig werden de belangrijkste gebouwen gerestaureerd na de onafhankelijkheid van Myanmar in 1948.

Vandaag de dag is het Gouden Paleis een belangrijke culturele en historische plek die een glimp biedt in het rijke verleden van Myanmar. Het complex is open voor het publiek en biedt rondleidingen door de verschillende gebouwen en binnenplaatsen, zodat bezoekers meer kunnen leren over de koninklijke geschiedenis van het land.

In conclusie, het Gouden Paleis in Mandalay is een onmisbare bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de prachtige architectuur en geschiedenis van Myanmar. Met zijn weelderige gouden decoraties en levendige kleuren is het paleis een blikvanger die zeker indruk zal maken op elke bezoeker. Het is een must-see locatie voor iedereen die een bezoek brengt aan Mandalay en een unieke ervaring wil opdoen in deze prachtige stad.

Myanmar

Het behoud van architectonische schatten

Hoewel Myanmar een rijke architecturale geschiedenis heeft, zijn veel van de oude gebouwen en monumenten in verval geraakt. Gelukkig worden er inspanningen geleverd om deze architectonische schatten te behouden en te restaureren. Verschillende organisaties en overheden werken samen om ervoor te zorgen dat deze prachtige bouwwerken kunnen worden bewonderd door toekomstige generaties.

De betoverende schoonheid van Myanmar ontdekken

Mocht je geïntrigeerd zijn door de prachtige architectuur van Myanmar, dan is een bezoek aan dit betoverende land zeker de moeite waard. Van pagodes tot paleizen, er is voor ieder wat wils. De adembenemende schoonheid van deze architectonische meesterwerken zal je zeker fascineren en laten kennismaken met de rijke geschiedenis en cultuur van Myanmar.

Kortom, Myanmar is een land dat barst van de prachtige architectuur. Van de mysterieuze pagodes tot de grandeur van de paleizen, deze bouwwerken weerspiegelen de rijke geschiedenis en cultuur van het land. Door de inspanningen om deze architectonische schatten te behouden, kunnen bezoekers zich laten betoveren door de betoverende schoonheid van Myanmar.

De reisorganisaties voor Myanmar:

 

ook fantastisch