blog

De prijzen in Dubai: goedkoop of duur?

De prijzen in Dubai: goedkoop of duur?

Dubai is uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Het nieuwe metropool staat bekend om zijn luxe. De ene na de andere peperdure sportwagen scheurt voorbij en zelfs de politie zal rondrijden in de duurste bolides. Alles is mogelijk in Dubai en dat heeft onwijs veel deuren geopend.

Echter richt Dubai zich ook op toeristen en dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen. Jaarlijks bezoeken rond de 16 miljoen toeristen de indrukwekkende stad. De luxe doet vermoeden dat alles in Dubai ontzetten duur is, wat het voor Nederlanders toch een minder interessante bestemming maakt. Is dat alleen wel de waarheid of is het stiekem juist een zeer betaalbare bestemming voor een stedentrip?

Valuta in Dubai

In de Verenigde Arabische Emiraten betalen de inwoners met de lokale valuta, namelijk de dirham (AED). Dat is dus ook het geval in Dubai. De koers van de dirham is de laatste jaren nagenoeg stabiel gebleven. Je kan een bedrag van 10,00 euro inwisselen voor ongeveer 40 dirham. In de onderstaande prijzen hebben wij dan ook rekening gehouden met de huidige koers anno februari 2023.

Hoeveel kost overnachten in Dubai?

Dubai is op het gebied van overnachtingen best betaalbaar, echter moet de reiziger dan wel een mooie deal zien te vinden. Er worden bij de reisorganisaties in Nederland verschillende reispakketten aangeboden, dat is inclusief hotelovernachtingen en vliegtickets. Dat is normaliter de goedkoopste optie. Alleen zijn er ook veel vakantiegangers die enkel de vliegtickets op de kop tikken en in Dubai zelf een overnachting regelen.

De overnachtingen in een hotel zijn behoorlijk prijzig, je zal al snel 200 euro tot 300 euro voor één nachtje moeten betalen. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een Airbnb en dan betaal je doorgaans zo’n 120,00 euro voor drie nachten. Het kan voorkomen dat je extra moet betalen voor het gebruik van de WiFi, wat in de hotels bij de prijs is inbegrepen. De hotels zijn normaliter ook schoner en van alle gemakken voorzien. Een airco is trouwens wel echt noodzaak in Dubai, dus check dat even van te voren.

Hoeveel kost eten en drinken in Dubai?

Het zal je verbazen, maar eten en drinken is juist erg betaalbaar in Dubai. In de verschillende overdekte winkelcentra zijn ongekend veel eetgelegenheden te vinden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de keten Five Guys of de McDonalds. Het klinkt gek, maar wij raden je zeker aan om een bezoekje te brengen aan de McDonalds. Het aanbod is totaal anders dan in de Europese landen, dus ook andere smaken.

De Food Courts in de winkelcentra zijn eveneens een absolute aanrader. Je kan een keuze maken uit alle wereldkeukens, zoals Japans of Italiaans. Een flesje water kost slechts 1,00 dirham, terwijl je voor een flesje frisdank maar 2,00 dirham hoeft neer te leggen. Je zal over de gehele dag zo’n 20,00 euro per persoon kwijt zijn aan eten en drinken, oftewel ontbijt, lunch en diner. Je kan het zo gek maken als jij zelf wilt.

Hoeveel kost het openbaar vervoer in Dubai?

Als jij voor enkele dagen afreist naar Dubai, dan is het verstandig om gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer. Het OV staat bekend als betrouwbaar en snel. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van de vele taxi’s in de stad en die zijn ook betaalbaar.

Het is direct mogelijk om een zogeheten ‘NOL kaart’ te kopen. De OV-kaart is verkrijgbaar op het vliegveld, maar ook bij alle stations in de stad. Je kan gebruikmaken van de bussen en de metro. De zilveren kaart is verkrijgbaar voor 25,00 dirham, oftewel rond de 6,50 euro. Je begint met een tegoed van 19,00 dirham en je kan het tegoed op alle stations eenvoudig opladen. Een ritje met het openbaar vervoer kost rond de 3,00 dirham tot maximaal 7,50 dirham. Let op, er zijn in het openbaar vervoer ook speciale coupés beschikbaar voor vrouwen. Mannen die plaatsnemen in één van de desbetreffende coupés riskeren een boete.

Er is naast een zilveren kaart, ook een Goldcard beschikbaar. Het grote verschil zit hem in het comfort. Alle bedragen verdubbelen voor de ritten, maar daartegenover staat dat er plaats mag worden genomen in een luxere coupés. Het is ook een stuk kalmer in deze coupés en je hebt gegarandeerd een zitplaats. Je moet zelf de afweging maken of dat een betere keuze is.

Hoeveel kost een taxi in Dubai?

Dubai kent hele strenge regels op het gebied van taxivervoer. De taxi’s in de stad staan onder een strikte controle van de overheid. De prijzen zijn dan ook altijd hetzelfde en eerlijk. Je zal nooit een euro teveel betalen voor een taxiritje. Dankzij de lage benzineprijzen zijn de taxiprijzen niet vergelijkbaar met Nederland. Een rit van ongeveer 12 minuten kost slechts 2,00 euro. Het is ook goed mogelijk om tijdens de gehele vakantie uitsluitend gebruik te maken van de taxi’s in Dubai.

Bezoek aan de Burj Khalifa

De Burj Khalifa werd vroeger gebruikt als een centraal punt, waar alle inwoners voor hun zaken terechtkonden. Het hoogste gebouw ter wereld is tegenwoordig een toeristische trekpleister. Jij kan als toerist een bezoekje brengen aan de 125e verdieping. De Burj Khalifa at the Top excursie is dan ook erg populair bij de toeristen. Overigens kan je niet helemaal aan de top komen, dat is niet mogelijk voor toeristen en zelfs voor veel lokale inwoners is dat een no-go. De prijs voor de excursie bedraagt 32,50 euro per persoon. Et is echter wel zo’n excursie die iedere toerist in Dubai een keertje moet hebben gedaan. Het is online mogelijk om alvast een ticket te boeken, zodat jij niet in de rij hoeft te gaan staan.

De drukte bij de Burj Khalifa kan jij ook nog op een andere manier ontwijken. Er zijn ook zogeheten ‘Fast Track’ tickets verkrijgbaar. Je kan bij aankomst direct binnenwandelen en plaatsnemen in de extreem snelle lift. De prijs voor een Fast Track ticket bedraagt 75,00 euro, oftewel het dubbele van de normale toegangsprijs. Je ontloopt dan wel ongeveer 20 minuten wachttijd voor de lift.

De prijzen in Dubai: goedkoop of duur?

Desert Safari in Dubai

In Dubai zijn er nog meer excursies die zeker worden aangeraden, zoals de Desert Safari. Dubai ligt midden in de woestijn en was tot voor kort ook alleen maar zand. Je kan het oude Dubai dan ook ontdekken tijdens de excursie. Er zijn meerder bedrijven die safari’s aanbieden en je meenemen naar de woestijn. De prijs voor de excursie bedraagt 37,50 euro per persoon, wat bijzonder betaalbaar is voor een halve dag excursie. Er zijn ook kortingscodes in omloop voor de excursies, dus probeer die bijvoorbeeld op het vliegveld alvast te scoren.

De prijzen in Dubai: goedkoop of duur?

Wat kosten sigaretten in Dubai?

Het vliegveld van Dubai is één van de drukste ter wereld, mede doordat er miljoenen en miljoenen toeristen overstappen. Zij kopen op het vliegveld vaak sigaretten, simpelweg vanwege de lage prijs. Een pakje kost maximaal 2,00 euro, oftewel 0,10 euro per sigaret. De sigaretten zijn wel anders dan in Nederland, aangezien deze zijn afgestemd op het warme klimaat in Dubai. Qua smaak zal je daar overigens niet al te veel van merken. Alle A-merken zijn gewoon verkrijgbaar in Dubai.

Prijzen in de winkelcentra in Dubai

De stad in de Verenigde Arabische Emiraten staat ook bekend om zijn gigantische winkelcentra. Het is eigenlijk wel een must om een bezoekje te brengen aan een winkelcentrum. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit. Echter zijn de prijzen in de winkelcentra nagenoeg gelijk aan die in Nederland. Je zal dus geen unieke koopjes scoren, behalve tijdens de uitverkoop. De Food Courts in de winkelcentra zijn daarentegen wel erg goedkoop.
De prijzen in Dubai: goedkoop of duur?

Conclusie

Dubai lijkt in eerste instantie een luxe en peperdure bestemming voor een stedentrip. Echter is dat juist niet het geval. Natuurlijk kan jij gedurende de vakantie genieten van de nodige luxe, maar de prijzen liggen lager dan de meeste vakantiegangers verwachten. Je mag Dubai dan ook zeker wel bestempelen als een goedkope vakantiebestemming

De reisspecialisten voor Dubai:

 

ook fantastisch