Elk land heeft zo zijn eigen tradities en gebruiken, zo ook Sri Lanka. Vergeleken met Nederland wijken de omgangsvormen niet heel veel af, maar er zijn toch wat zaken waar je bij je bezoek aan Sri Lanka rekening mee moet houden.
Enerzijds zul je ervaren dat in Sri Lanka alles mogelijk lijkt te zijn. Kijk je wat verder dan de neus lang is, dan wordt al snel duidelijk dat men ook in Sri Lanka vasthoudt aan diepgewortelde tradities die vaak honderden jaren geleden zijn ontstaan.
#1 Roken op straat
Niet alleen drinken in het openbaar is in Sri Lanka verboden, ook roken op de openbare weg, is not-done. Naast het riskeren van een boete, zul je zeker kwade Sri Lankaanse blikken krijgen. Een enkeling zal je zelfs aanspreken en aangeven dat roken in het openbaar niet is toegestaan.
Wil je toch een sigaretje opsteken, zoek dan een zijweggetje waar geen of niet al te veel mensen lopen. Blijf stilstaan of ga ergens zitten. Rondlopen met een sigaret in je hand, wordt gezien als bijzonder asociaal. Ook is het in Sri Lanka niet gebruikelijk dat dames roken.Wees dus terughoudend bij het opsteken van je paffertje.
#2 Niet Opstaan Voor Kinderen
In Nederland leren we onze kinderen dat bij een volle bus of trein, het beleefd is om onze plek af te staan aan mensen die ouder zijn. In Sri Lanka is het dit echter andersom. Vooral bussen rijden soms als gekken, maken regelmatig onverwachte bewegingen en noodstops en daar komt het idee vandaan dat het veiliger is wanneer kinderen een plekje krijgen.
Minder validen en zwangere dames en bejaarden hebben ook voorrang en hetzelfde geldt voor monniken. Voor hen zijn in zowel bussen als treinen, speciale stoelen gereserveerd. Plaatsnemen mag, maar wel even opstaan wanneer bijvoorbeeld een monnik de bus of trein binnenkomt.
#3 Geen prijs afspreken met de tuk-tuk driver
Het openbaar vervoer is in Sri Lanka heel goedkoop en wordt vooral voor langere afstanden gebruikt. Voor kortere afstanden maken de meeste Sri Lankanen (en ook toeristen) gebruik van een tuk-tuk. Ook die zijn redelijk goedkoop maar zeker in grotere steden zullen tuk-tuk drivers vaak proberen het onderste uit je portemonnee te halen.
In veel grotere steden en rondom toeristische trekpleisters zijn meter taxi’s beschikbaar. Deze zijn te herkennen aan een bordje op de tuk-tuk met ‘meter taxi’. Is er geen meter taxi beschikbaar, zorg er dan voor dat je voor je instapt heel duidelijk de ritprijs hebt afgesproken.
#4 Je vergissen in de afstanden
Wegen in Sri Lanka zijn vaak smal, het verkeer is druk en chaotisch en het is eigenlijk altijd druk. Vooral in de spits kan een busrit van een half uur al snel twee uur in beslag nemen!
Wie afstanden via Google maps bekijkt, zal tot de conclusie komen dat afstanden hemelsbreed best meevallen. Dat valt in de praktijk per definitie altijd tegen. Om toch op tijd op je bestemming te komen, doe je er verstandig niet te reizen op spitstijden (tussen 06:00 en 09:00 en tussen 16:00 en 19:00) maar rond het middaguur je reis te plannen. Voor langere afstanden kun je het best een combinatie van bus en trein nemen. Lange busritten zijn ook echt super lang en meestal erg oncomfortabel.
#5 Westerse gerechten eten
Wie goed zoekt, zal ontdekken dat de Sri Lankaanse keuken erg gevarieerd is. Hou je van pittig eten, dan zit je in Sri Lanka helemaal goed! Het is bijna onmogelijk om gerechten te vinden waar geen chilli in verwerkt is.
Ondanks dat er in veel restaurants genoeg westerse gerechten zijn te verkrijgen, doe je er verstandig aan je bij de Si Lankaanse keuken te houden. Zowel locals als gediplomeerde chef-koks lijken in Sri Lanka heel veel moeite te hebben met het correct bereiden en uitbalanceren van westerse maaltijden.
#6 Op zoek gaan naar parties & disco’s
Die zijn door Sri Lanka heen en zelfs in de meer toeristische gebieden namelijk nauwelijks te vinden. Sri Lankanen gaan zowel doordeweeks als in het weekend vroeg naar bed en staan vroeg op. Feesten beperken zich tot de nationale feestdagen en de religieuze feestdagen.
Sri Lankanen hebben hun eigen vorm van feestvieren. Er wordt wat geld gelapt, eten en drank gekocht, een afgezonderd plekje gezocht (waar dan ook) en met wat muziek uit de smartphone of de geluidsinstallatie in de tuk-tuk maken ze er samen een gezellige boel van.
Heb je het geluk dat er toch ergens een party wordt georganiseerd, vertrek dan niet te laat. Rond middernacht is het feest namelijk in de meeste gevallen afgelopen.
#7 Niets vooruit plannen of boeken
Heb je jouw reis via en reisbureau geboekt, dan zal alles helemaal tip-top voor je geregeld worden. Wil je liever zelf je hele reis verzorgen, dan doe je er toch verstandig aan bepaalde zaken vooruit te regelen.
In toeristische gebieden zitten hotels en guesthouses al snel vol. Heb je het geluk dat er nog een kamer vrij is, dan betaal je daar vaak ook een veel hogere prijs voor dan wanneer je de kamer online had geboekt. Ook excursies boek je het liefst vooruit en via een erkend reisbureau.
Zij hebben contacten met lokale reisorganisaties, waardoor je voorkomt dat je ter plaatse teleurgesteld wordt omdat er bijvoorbeeld geen gids, auto of tickets zijn geregeld.