Tijdzones/tijdsverschil
De zomer- en wintertijd zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. In de Nederlandse zomertijd is het 10 uur later in Nieuw-Zeeland, ‘s winters is het verschil 12 uur. Door dit enorme tijdsverschil zal je dagritme na aankomst behoorlijk verstoord zijn. Probeer in het vliegtuig je slaap te pakken en bij aankomst het ritme direct op te pakken. Dus eten en slapen op de juiste tijden. Anders kan het vrij lang duren voordat je in het juiste ritme zit.
Prijsniveau
Groenten, fruit en benzine zijn behoorlijk goedkoper dan in Nederland. Wijn, vlees en kaas zijn stukken duurder dan in Nederland. Uit eten is wel wat goedkoper dan in Nederland. Excursies zijn ook niet goedkoop. Nieuw-Zeeland is al met al een vrij duur land.
Toiletten
Openbare toiletten zijn hier ontzettend veel te vinden. Deze zijn altijd gratis en over het algemeen ook schoon en goed onderhouden. Hier zitten meestal gewoon toiletrollen in.
I-Sites/toerismebureaus
In de meeste steden zijn er wel I-Sites en toerismebureaus te vinden. Je vind hier ontzettend veel informatiefolders over de hoogtepunten van de regio. Aan de balie staan altijd enthousiaste medewerkers die je helpen met vragen of boekingen.
DOC-campings
Bij sommige I-Sites, in grote steden, kun je een map pakken waar alle DOC-campings van Nieuw-Zeeland op staan. Hier staat op hoe je deze camping kunt bereiken, hoeveel plekken er aanwezig zijn en als er elektriciteit aanwezig is. Er zijn zo’n 60 DOC-campings in Nieuw-Zeeland, verspreid over het land. Kenmerken van deze campings zijn dat het prachtige verlaten plekken in de natuur zijn, goedkoop – 6 dollar per persoon tegenover gemiddeld 15 – 20 dollar per persoon voor een normale campingplek – en er geen accommodaties aanwezig zijn. Enkele prachtige plekken waar je aan kunt denken zijn o.a. bij Rotorua. Hier sta je aan een meer met uitzicht op omliggende bergen. Op de Haast Pass sta je op een plek waar je uitzicht hebt over bergen van de Mt. Aspiring.
Alcohol
Als je 18 jaar of ouder bent mag je alcohol kopen. In bepaalde restaurants mag je je eigen wijn meenemen tegen een lichte vergoeding. Openbaar drinken is in veel steden verboden.
Jongeren (studentenkaart)
Veel jongeren backpacken door Nieuw-Zeeland. Doordat Nieuw-Zeeland erg populair is bij backpackers zijn er vele goede en goedkope backpackersverblijven en hostels. Vergeet niet om je studentenkaart mee te nemen als je student bent. Hiermee krijg je namelijk korting bij onder andere musea en bioscopen.
Ontspanning Nieuw-Zeeland
Polynesian Spa
Bij Rotorua zijn een aantal plekken waar je kunt genieten van een Polynesian Spa. Na een poosje in het 42 graden warme, thermale water te hebben gezeten krijg je een massage van een uur. Hierna voel je je als herboren en is je lichaam weer klaar voor de volgende wandelingen. Het kleine bergplaatsje Hanmer Springs dat zo’n 1,5 uur ten noordwesten vanaf Christchurch ligt staat bekend om zijn warmtebronnen. Zittend of liggend in het water heb je uitzicht op oude bomen, groene heuvels en witte bergtoppen.
Het stoomschip T.S.S. Earnslaw
In 1912 werd de Earnslaw gebouwd en gebruikt als vracht- en passagiersschip. Nu is dit stoomschip een toeristische attractie in Queenstown. Dagelijks vaart het schip meermalen over het Lake Wakatipu naar Walter Peak High Country. Tijdens het eten kun je genieten van een ‘farmshow’. Een andere mogelijkheid is om gewoon heen en terug te varen.
Puzzling World Wanaka
Puzzling World is onderverdeeld in 2 onderdelen. Buiten waan je je een weg door een 1,5 kilometer lang doolhof waarbij je op de 4 torens moet zien te komen. Binnen val je van de ene verbazing in de andere. Je hebt bijvoorbeeld een kamer waar je aan de ene kant heel klein lijkt en steeds groter wordt naarmate je de andere kant op loopt. Een kamer waar je heel scheef loopt en nog veel meer hilarische dingen.
Vervoer in Nieuw-Zeeland
Veerboot tussen het Noorder- en Zuidereiland
In het hoogseizoen vaart de veerboot 5 keer per dag van Picton naar Wellington en omgekeerd. Buiten het hoogseizoen is dit 4 keer. Tijdens deze 3,5 uur durende tocht heb je een schitterend uitzicht over de fjorden van Marlborough Sounds. Op de veerboot zijn winkels, restaurants en bars. In het hoogseizoen (december/januari) is het vooraf boeken van de veerboot aanbevolen. De prijs per volwassene is 45 dollar, kinderen van 2-17 betalen 28 dollar. Campers en auto’s tot 5,5 meter kosten respectievelijk 139 en 155 dollar.
Backpackerbus, bus en trein
Backpackersbussen rijden door het hele land. Je kunt in- en uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Na het inchecken en voor de douane betaal je bij de Bank of New Zealand een vast bedrag voor deze bus. Het reizen met deze bus is makkelijk, goedkoop en erg gezellig. Je kunt ook met lijnbussen van het noorden naar het zuiden reizen. Dan is het wel verstandig om dit vooraf goed na te pluizen hoe je dit wilt doen. Intercity en Newmans zijn enkele grote maatschappijen. Naked Bus is een goedkopere maatschappij. Daarnaast zijn er diverse Great Sight-bussen die door de mooiste gebieden van het land rijden.
De treinen zijn niet mooi, maar je hebt enkele prachtige routes. Vanuit Auckland kun je naar Wellington reizen met Overlander. Op het zuidereiland kun je met TranzCoastal langs de oostkust rijden. En één van de mooiste treinreizen ter wereld kun je maken met TranzAlpine die dwars door het Mt. Aspiring National Park rijdt.
Huurauto
Doorgaans moet je 21 zijn om een auto te huren. Daarnaast moet je minimaal 1 jaar in bezit zijn van een rijbewijs. Bij de ANWB moet je een internationaal rijbewijs kopen die 1 jaar geldig is. Tevens heb je een creditcard nodig. De auto’s kun je bij het vliegveld huren. Hier heb je ook nog de keuze om de auto op het ene vliegveld te huren en op een ander vliegveld in te leveren. Hierover moet je dan een One-Way fee betalen van 250 dollar.
Camper
Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bij een auto. Veel mensen huren een camper in Nieuw-Zeeland. Je bepaalt je eigen route en je kunt gaan en staan waar je wilt. Eten kun je zelf maken en bij sommige campers kun je zelfs gebruik maken van een douche en toilet.
Verkeersregels
In Nieuw-Zeeland wordt links gereden. Op snelwegen is de maximum snelheid 100 kilometer per uur. De overige regels zijn gelijk aan Nederland. Veiligheidsgordels zijn ook achterin en in bussen verplicht te dragen.
Liften
Wanneer je samen reist is dit redelijk veilig. Maar het is minder veilig dan vroeger aan het worden.
Vergelijk hier direct alle reizen naar Nieuw-Zeeland