Voor Vlamingen zijn de Belgische Ardennen ‘een vakantiegebied’. Meermaals per jaar verruilen ze het drukke Vlaanderen en trekken ze richting de rustige Ardennen. Veelal is dit slechts enkele uurtjes rijden. Het vakantiegevoel wordt versterkt door de ietwat complexe situatie in België.
Het noorden is Nederlandstalig en het zuiden is dan weer Franstalig en dan zit men ook nog met een hoop aparte regeringen die de situatie extra complex maken. In het noorden wonen de hardwerkende Vlamingen en in het zuiden is er dan weer meer plaats voor ontspanning (niet denigrerend bedoeld, maar dat zijn nu eenmaal de vooroordelen). Vlamingen zoeken er massaal de rust op.
Vlaanderen staat gelijk aan beton en lintbebouwing en in een deel van Wallonië is het dan weer heerlijk groen. Hier vindt men nog prachtige bossen, weilanden, wilde zwijnen en herten en pittoreske dorpen. De Ardennen zijn een bosrijk middelgebergte in het zuidoosten van België. Het is een groot deel van Wallonië. Grotere steden merkt men enkel op aan de rand (Luik en Namen), want door de armere bodem, de slechtere bereikbaarheid en het moeilijke reliëf is de regio dunbevolkt gebleven.
De typische Ardense huizen zijn gebouwd met stenen uit lokale steengroeven en dat zorgt voor de leuke, karakteristieke dorpjes. Dit leuke vakantiegebied kan men reeds bereiken na een kleine autotocht en dat maakt het zo interessant voor een weekendje. Ergens een huisje huren en het plezier kan beginnen. Veel Vlamingen bezitten overigens een tweede verblijf in de streek. Geheel terecht natuurlijk. Hoogtijd om eens te bespreken waarom deze Belgische Ardennen nu zo geliefd zijn. We sommen enkele mogelijkheden op:
Het Kasteel van La Roche
Echt grotere steden kan men eigenlijk niet aantreffen in de Belgische Ardennen. Eén van de bekendere steden is La Roche. In de zomermaanden zitten de restaurants en terrasjes afgeladen vol. De ruïnes van het kasteel torenen boven de stad uit en zijn tot op de dag van vandaag te bezichtigen. Hier logeren betekent vaak ook een sportieve invulling van de vakantie. Veel avontuurlijke wandelingen en fietstochten starten in La Roche.
Dankzij de heuvels rond de stad kan men tijdens het sportieve evenement een hoop hoogtemeters maken. Ook een kajaktochtje maken kan hier perfect, indien het water niet te laag staat en indien er geen giftige algen ronddobberen op het water tenminste. De kleinsten kunnen zich uitleven in een educatief speelbos, Parc Chlorophylle. Het wildpark en het toeristische treintje zijn zaken voor gezinnen.
Wat ons betreft huurt men het best een vakantiehuisje in de buurt van La-Roche-en-Ardenne. In de onmiddellijke omgeving zijn een hoop bezienswaardigheden te spotten. Marche-en-Famenne, Durbuy, Malmedy en Bastenaken zijn bekendere plekken.
Wandelen in de Belgische Ardennen
Men huurt geen huisje in de Ardennen om ergens in een stad te gaan shoppen. Neen, sportieve activiteiten staan veelal voorop. Wandelen en genieten van de natuur is de voornaamste reden van een vakantie in het zuidelijke deel van België.
De Wandeling langs de Ninglinspo wordt gezien als één van de mooiste wandelingen in België. De Ninglinspo is het enigste bergriviertje van België en net dat maakt het zo interessant. Via een pad van zo’n 6 kilometer volg je het riviertje en dankzij bruggen steek je het water ook vaak over.
Een ander leuke wandeling is de lus van zo’n 9 kilometer door het Trôs-Marets-dal. Deze wandeling start aan het restaurant Ferme Libert (heerlijke pannenkoeken, wafels en plaatselijke bieren, tip!). Avontuurlijker wordt het met de GR57. De Route langs de Ourthe is één van de mooiste van België en dan zeker het stuk van Maboge (naast La roche) tot Engreux (dik 20 kilometer) staat gekend als één van de mooiste stukken. Kortom: uitdagend, maar prachtig.
Uiteraard is er meer mogelijk. Op voorhand even de regio bekijken alwaar de accommodatie werd geboekt is verstandig en nadien kan men de route aanpassen aan het reisgezelschap. De kans is klein dat peuters zitten te wachten op een hoogtemeter of 1000.
Fietsen in de Belgische Ardennen
Al wandelend kan men de buurt heerlijk verkennen, maar we raden ook eens aan om een tweewieler te gebruiken om de omgeving uit te kammen. In eerste instantie lijkt het zuidelijke deel van België niet zo fietsvriendelijk. De grotere wegen hebben vaak geen fietspaden. Verlaat deze grotere steenwegen en men ziet vaak een fietsparadijs. De ‘Ronde van de Legendarische Hellingen’ (Toeristisch Agentschap Oost-België) meet 135 kilometer en telt meer dan 2000 hoogtemeters.
Een leuke uitdaging voor liefhebbers van racefietsen, maar ook mountainbikers komen hier aan hun trekken met uitdagende parcours. Een (elektrische) fiets kan men op meerdere plekken huren en informatie omtrent leuke routes vindt men daadwerkelijk overal. Ter plaatse bij de eigenaar van de accommodatie, in toeristische infopunten en bij de lokale bevolking. Op voorhand wat informatie doornemen op het wereldwijde net kan ook handig zijn.
Hier meer over een fietsvakantie in België
Citadel van Dinant
Eén van de grootste burchten van Europa vindt men in Namen. De Citadel van namen staat op een heuvel van zo’n 100 meter hoog en kijkt over de stad uit. Dankzij de strategische ligging – daar waar de Samber uitmondt in de Maas – is het historisch gezien een belangrijk bouwwerk. De bewogen geschiedenis kan men leren kennen dankzij een bezoekerscentrum en ook het onderaardse gangenstelsel leert men er kennen. Een culturele trip heet zoiets. De waterloop in combinatie met de gigantische citadel zorgt voor mooie plaatjes.
Abdijen bezoeken
België staat gekend als een echt bierland. Er worden enkele heerlijke biertjes gemaakt en de Belgen lusten er ook wel wat van. Ook in de Ardennen kan men een hoop brouwerijen vinden. Sommigen kan men zien als uit de hand gelopen hobby’s en andere bieren worden dan weer volgens een volautomatisch proces gebrouwd. In de abdij van Notre-Dame de Scourmont wordt Chimay gebrouwd. Helaas kan men er geen rondleiding krijgen, maar de tuinen ,de kerk en het kerkhof van de abdij zijn wel te bezichtigen.
De abdij Notre-Dame d’Orval (Orval), In Achouffe staat de brouwerij van La Chouffe en De abdij Notre-Dame de Saint-Rémy (Rochefort) zijn allen gekende plekken onder de bierliefhebbers. Zo’n abdij bezoeken is een leerrijk gegeven en vaak kan men achteraf nog wat proeven ook. In een bijhorend winkeltje koopt men wat souvenirs voor thuis. De mogelijkheden tot een rondleiding en de aanwezigheid van een winkel is bij iedere brouwerij anders. Op voorhand informeren en een afspraak maken is de boodschap.
Ardennen met kinderen
De Ardennen samenvatten in enkele punten is een moeilijke zaak. De regio heeft op vele vlakken een hoop te bieden. Gezinnen met kinderen kunnen eens een kijkje nemen in Plopsa Coo. Een foto met Kabouter Plop is een leuk aandenken. Ook het Wildpark van de Grotten van Han is een aanrader. In het Kasteel van Bouillon zijn er heuse roofvogelshows, fakkeltochten en men kan er deelnemen aan een schattenjacht.
De regio mikt ook op gezinnen met jongere kinderen. Speeltuinen, avontuurlijke wandelingen en attractieparken zijn er in overvloed. In de struisvogelboerderij Pont d’Amour in Dintant leert men dan weer iets bij omtrent de gigantische vogel. Grotten, waterval van Coo en een kajaktochtje zijn ook leuke bezigheden. Verder zijn er natuurlijk ook nog de vakantieparken alwaar een hoop activiteiten in het teken staan van de (aller)kleintjes.
Durbuy
Met zijn 11000 inwoners is Durbuy het kleinste stadje van België. Het plaatsje bestaat al sinds de middeleeuwen en is tegenwoordig een toeristische hotspot. Smalle steegjes met kasseinen kenmerken de binnenstad. De laatste jaren werd fors geïnvesteerd in de toeristische ontwikkeling. Iets verder kan men in Barvaux een leuk doolhof opmerken en voor de rest is de omgeving hier ook uitermate geschikt om te wandelen, fietsen en te kajakken.
De Vlaamse Ardennen
De Ardennen kan men zien als een groot deel van Wallonië. In Vlaanderen treft men ook groenzones aan, maar deze kan men geenszins vergelijken met de hogere toppen en de bossen van de Ardennen. En toch treft men in Oost-Vlaanderen de ‘Vlaamse Ardennen’ aan. De naam verwijst naar de hellingen en de bossen en stiekem is het een leuke regio voor een weekend.
Het Kluisbos en Muziekbos zijn aangename plekken en de markt van de stad Oudenaarde werd enkele jaren terug in een nieuw jasje gestoken. Ook dit is een leuke regio voor wandel- en fietsliefhebbers. De Panoramaroute van 16 kilometer start aan de kerk van Kwaremont en is een vermelding waard. Niet voor niets wordt deze regio het ‘wandelwalhalla’ van Vlaanderen genaamd. Niet te verwarren met de ‘echte Ardennen’, maar zeker ook een leuke locatie voor een weekendje.
Een weekendje in de Ardennen
Het bosrijke gebied van België is dus zeker een weekendje waard. In vele gevallen zijn de reizigers op zoek naar een vakantiehuisje, maar ook aan hotels, vakantieparken en b&b’s is er geen gebrek in deze regio. De locatie van overnachten hangt deels af van de persoonlijke interesses. Wat ons betreft is de regio rond La-Roche-en-Ardenne en Marche-en-Famenne een leuke regio om te vertoeven.
Qua ontspanningsmogelijkheden zijn er geen limieten en ook gezinnen met jonge gezinnen komen daar aan hun trekken. Echt avontuurlijk wordt het allemaal indien men in een tent op een camping blijft slapen. Zo onder de sterrenhemel slapen en men voelt zich meteen één met de natuur. Hoewel men tegenwoordig op campings ook luxueuze stulpjes kan aantreffen. Glamping zit in de lift. Hoogtijd om een stukje prachtige natuur te bewonderen in de Belgische Ardennen en dat kan eigenlijk alleen maar door zelf even af te zakken naar de regio.