blog

Openbaar vervoer in Antalya

Openbaar vervoer in Antalya

Een taxi in Turkije is niet duur maar het openbaar vervoer in Antalya is helemaal spotgoedkoop. Je betaalt er ongeveer €0,35 per uur en mag binnen dat uur ook 1 keer verwisselen van voertuig, zo kun je bijvoorbeeld van de ene bus overstappen op de andere. Als je niet bekend bent in Turkije kan het nogal ingewikkeld lijken maar met deze gids heb je binnen een paar minuten je Turkse OV-Chipkaart voor het openbaar vervoer in Antalya geregeld!

Als je wat langer in Antalya bent dan een paar dagen wil je waarschijnlijk ook wel eens wat anders zien dan het historisch centrum, zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de spectaculaire Düden Watervallen.

OV-Chipkaart?

In Antalya is de makkelijkste manier om met het openbaar vervoer te reizen door een Antalya Card aan te schaffen. Dit is een fysiek pasje dat erg lijkt op de Nederlandse ov-chipkaart. Bij veel tram en bushaltes vind je de automaten waar je deze kunt aanschaffen, zorg dat je wat kleiner cash geld bij hebt zoals briefjes van 10 Lira.

Zo werkt het openbaar vervoer in Antalya

Als je eenmaal voor de machine staat kun je links bovenin de taal wijzigen naar Engels, dat maakt het al iets gemakkelijker. Zoals je hieronder ziet heb je 2 opties, kies voor ‘Purchase Smart Card’. Daarmee koop je voor 11.50TL (€0,77) je fysieke pasje voor het openbaar vervoer in Antalya. Let op, de automaat geeft geen geld terug maar stort dit als tegoed op je pasje. Stop dus niet zomaar 200 Lira in de automaat als je van plant niet veel met het openbaar vervoer in Antalya te reizen.

OV Kaart opladen

Je beschikt nu over een pasje waarmee je kunt reizen met het openbaar vervoer maar je moet er nog wel geld op storten. Leg het pasje op het platform rechts van het scherm en je hoeft verder niets aan te raken. Een rit van 1 uur kost ongeveer 6 Lira, dus reken maar uit hoeveel geld je er in wilt stoppen.

Reizen met openbaar vervoer in Antalya

Zo nu ben je helemaal klaar om te reizen met het openbaar vervoer in Antalya. Je stapt in de bus, houdt je pasje tegen de paal zoals dat in Nederland ook gaat en je kunt een uur gebruik maken van het openbaar vervoer. Maar, vergeet niet om niet uit te checken.Je hoeft in Antalya enkel je pasje tegen de paal te houden wanneer je binnenkomt, als je dit bij het buitengaan weer doet kan het zijn dat je dubbel betaald.

Dolmus

Een interessant vervoermiddel in de Turkse steden is de dolmus. Eigenlijk een taxi of minibusje maar wel eentje die een vaste route aflegt, die je deelt met andere passagiers en waar je op vastgelegde plaatsen kan in- en uitstappen. Gewoon je hand opsteken en je wordt opgepikt. Gewoon beleefd ‘dur’ roepen (stop) en je wordt afgezet. Je vindt ze zeker in de grotere steden als Bodrum, Alanya en Izmir. De meeste zijn blauw van kleur. De route komt voorbij bijna alle belangrijkste bezienswaardigheden.

Dolmus is het Turks voor ‘volgepakt’. Mogelijks zal je dit ook aan den lijve ondervinden indien je een dolmus neemt. Meestal geldt er maar één tarief. Lang mee rijden komt dus voordeliger uit dan voor een korte verplaatsing. Hoewel de rijtijden verschillen van plaats tot plaats kan je de dolmus nemen vanaf 8.00 u tot 19.00 u tijdens het toeristenseizoen (april tot oktober), tot zonsondergang in de wintermaanden.
In drukke toeristische oorden rijdt een dolmus wel tot 23.00 u of eventueel zelfs later. Meestal hoef je maar een tiental minuutjes wachttijd in te calculeren vooraleer een andere dolmus opdaagt.

De reisspecialisten voor Turkije:

ook fantastisch