Heel gezellig natuurlijk als je samen met je huisdier op vakantie gaat. Vooral honden zijn een populair huisdier die mensen meenemen. Je kunt samen wandelen over het strand, genieten van het weer en spelen. Maar mag je huisdier wel zomaar mee en waar moet je eigenlijk rekening mee houden? Ik zal hieronder een overzicht geven van de punten waar je op moet letten
Dieren hebben hun eigen paspoort nodig
Niet alleen jij hebt een paspoort nodig, maar ook je huisdier! Voordat je op reis gaat, is het belangrijk dat je huisdier (in de meeste gevallen een hond of kat) een dierenpaspoort heeft. Dit kun je aanvragen bij je dierenarts. Ook is het van belang dat je huisdier een chip heeft. Ook deze kun je bij de dierenarts krijgen. Dit is ter identificatie van het huisdier. Je moet alleen niet vergeten het chipnummer en je adresgegevens bij een databank te laten registreren.
Aanvullende eisen voor landen buiten de EU?
Sowieso moet je huisdier binnen én buiten Europa tegen rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd worden als je ze meeneemt op reis. Je kunt bij je dierenarts navragen of je vakantieland nog andere aanvullende eisen stelt. Soms kan namelijk een bloedonderzoek nodig zijn of andere inentingen die je huisdier beschermt. Je kunt dit eventueel ook navragen bij de ambassade van het land van bestemming. Zij weten precies aan welke voorwaarden je huisdier moet voldoen wil je je huisdier het land in krijgen.
Ga goed voorbereid op reis met je huisdieren
Je kunt je huisdier niet zomaar meenemen op vakantie. Daarvoor moet je eerst wat maatregelen treffen. Zorg dat je je huisdier goed verzorgt en dat het dier zo weinig mogelijk met stress te maken krijgt. Een nieuwe omgeving is altijd wennen, dus neem bijvoorbeeld eigen voer mee en een speeltje, zodat hij daar in ieder geval aan gewend is. Dit creëert wat vertrouwen. Neem voldoende water mee, zodat je beestje niet dorstig is. Zorg bovendien dat je de gegevens van je eigen dierenarts meeneemt, mocht er iets voorkomen.
Is je huisdier welkom op de accommodatie?
Niet elk hotel camping of appartement accepteert huisdieren. Informeer van tevoren of je huisdier wel welkom is op de accommodatie. Laat altijd weten aan medewerkers dat je een huisdier bij je hebt, zodat ze niet overvallen worden. Soms is het niet mogelijk om je huisdier los te laten lopen, dan bijvoorbeeld voor een bench of speciaal dierententje. Hier kun je je huisdier in vastzetten en is de kans van weglopen klein.
Kan je vliegen met je huisdier?
Vliegen kan met de meeste huisdieren wel, maar er zitten wel wat voorwaarden aan vast. Soms kan je huisdier mee als handbagage, maar vaak worden ze ook in een speciaal gedeelte van het vliegtuig gezet. Informeer altijd op tijd bij de vliegtuigmaatschappij wat de eisen zijn. Ook moet je huisdier vaak in een zogenoemde sky kennel reizen. Deze moet ook weer aan bepaalde voorwaarden voldoen. Laat je goed informeren bij een specialist voordat je er één koopt. Laat je huisdier al een paar dagen voor de vlucht aan de kennel wennen, dan is hij alvast vertrouwd hiermee. Zorg ook, voor de vlucht, dat je huisdier niet al te veel eet. Veel huisdieren worden reisziek en dat wil je je beestje liever niet aan doen.
Wat moet er sowieso mee?
Zoals al eerder genoemd moet je huisdier gechipt worden en moet het beestje een dierenpaspoort hebben. Daarnaast is het handig om eigen voer en water mee te nemen voor onderweg. Neem een riem mee, wat medicijnen en verzorgingsproducten. Je weet nooit in welke (weer)omstandigheden jij en je huisdier terecht komen. Handig is om in de halsband van je huisdieren te markeren met je adresgegevens. Zorg ook voor een tekenpen, zodat je op elk moment je huisdier kan bevrijden van teken.
Al met een al zijn er best wel wat dingen waar je op moet letten en kun je niet zomaar je huisdier meenemen in het vliegtuig of in de auto. Ik zou voornamelijk informatie inslaan bij de dierenarts. Die weet vaak wel waar je op moet letten en waar je nog meer informatie kunt inwinnen. Kijk ook online op www.licg.nl. Zij hebben heel veel informatie over reizen met dieren. Ik hoop dat ik je op deze manier al een beetje geholpen heb. Wees op de juiste manier voorbereid en zorg goed voor je huisdier